Nove žrtve u Gazi, u Kairu razgovori o zaustavljanju sukoba

tačno.net
Autor/ica 22.7.2014. u 09:37

Nove žrtve u Gazi, u Kairu razgovori o zaustavljanju sukoba

Sedam Palestinaca je ubijeno u utorak rano ujutro u novim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze.

S ovim posljednjim žrtvama broj mrtvih je narastao na 583, na palestinskoj strani, dok je 3.640 osoba ranjeno tokom 15 dana izraelske ofanzive na palestinsku enklavu, naveo je portparol spasilačkih službi Achraf al-Qodra.

Dok se izraelska ofanziva nastavlja, šef Arapske lige Nabil al Arabi apelovao je na Hamas da prihvati egipatski prijedlog za okončanje dvosedmičnih sukoba između Hamasa i Izraela.

“Egipatski prijedlog jasno poziva na prekid vatre. Nadamo se da će ga Hamas prihvatiti”, rekao je Arabi u ponedjeljak novinarima, nakon sastanka s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom u Kairu, gdje je sa američkim državnim sekretarom počeo razgovore o rješavanju krize.

John Kery je u Kairu izjavio kako se nada da će dobiti međunarodnu podršku za primirje na Bliskom istoku, ali je priznao da su razlike izmešu Izraela i palestinskog pokreta Hamas duboke i da moraju biti uzete u obzir prilikom pronalaženja dugoročnog rješenja krize.

“Nastojaćemo da vidimo da li postoji neki način da se dođe ne samo do prekida vatre nego i da počnu razgovori o ključnim pitanjima”, rekao je Keri pred početak razgovora s Ban Ki-Munom u glavnom gradu Egipta, koji je ponudio posredovanje u rješavanju krize.

On je istakao da se ništa neće postichi prekidom vatre, “privremenim ili trajnim, ako se ne pristupi ključim pitanjima”.

Izrael je prihvatio egipatski prijedlog o primirju prošle sedmice, ali ga je Hamas odbacio tržeći garancije da će izraelska i egipatska blokada tog osiromašeog područja na obali Sredozemnog mora biti ukinuta, podsjeća AFP.

U utorak je Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Kopnena ofanziva Izraela u pojasu Gaze, uz zračne udare, kulminirala je u ponedjeljak, kada je pogođena bolnica Al Aksa u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

U napadu je poginulo najmanje četvoro medicinara, a ranjeno je još 60 ljudi, polovina od njih medicinsko osoblje.

Kako je saopštio portparol ministarstva zdravlja, Ašraf Al Kidra, na pogođenom trećem spratu bolnice se nalazi odjeljenje intenzivne njege za upravo operisane pacijente.

Hamas je i takođe u ponedjeljak nastavio sa ispaljivanjem raketa na Izreal. Portparol policije Miki Rozenfeld potvrdio je napad na Sderot.

Vijeće sigurnosti UN-a na vanrednoj sjednici u nedjelju, održanoj na poziv Jordana, pozvalo je na trenutni prekid vatre, a generalni sekretar Ban Ki-moon izraelske akcije nazvao je „užasnim“.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 22.7.2014. u 09:37