Grčka obustavlja financijsku pomoć esktremnoj “Zlatnoj zori”

tačno.net
Autor/ica 23.10.2013. u 08:21

Grčka obustavlja financijsku pomoć esktremnoj “Zlatnoj zori”

U parlamentu Grčke prihvaćen je prijedlog da se obustavi pomoć državnog trezora ekstremoj političkoj partiji “Zlatna zora” u cilju sprečavanja rasističkih aktivnosti ove partije

Grčki parlament izglasao je suspenziju državnog finansiranja neonacističke partije “Zlatna zora”, javlja Anadolu Agency (AA).

U parlamentu Grčke prihvaćen je prijedlog da se obustavi pomoć državnog trezora ekstremoj političkoj partiji “Zlatna zora” u cilju sprječavanja rasističkih aktivnosti ove partije.

Naime, jučer je parlament Grčke sa 235 glasova za i 34 suzdržana glasa na sjednici, kojoj nisu prisustvovali poslanici “Zlatne zore”, usvojio prijedlog da se toj partiji zabrani financijska pomoć iz državnog trezora. Prema tom prijedlogu omogućeno je neograničeno zamrzavanje finansiranja stranaka čije rukovodstvo je optuženo za umiješanost u rad kriminalnih grupa ili terorizma.

Nakon što je grčka javnost saznala da su članovi “Zlatne zore” usmrtili poznatog grčkog muzičara, pokrenuta je inicijativa da se stranka svrsta u kriminalne organizacije u toj zemlji.

Prema nalogu Vrhovnog suda Grčke, privedeni su lider partije Nikos Mihaloliakos i neki poslanici partije zbog postojanja sumnje da su umiješani u kriminalne radnje, dok je podnesena prijava za još 30 članova te partije.

Mihaloliakos i dvojica poslanika čekaju početak suđenja u zatvoru pod optužbama za pripadnost kriminalnoj grupi, što je prvi put da je neki izabrani političar u zatvoru u Grčkoj od vojnog udara 1967. godine.

Još trojica poslanika pušteni su na slobodu do početka suđenja uz obavezu da ne napuštaju zemlju. Ukoliko se utvrdi njihova krivica, poslanici “Zlatne zore” mogli bi se suočiti sa kaznom zatvora u trajanju do 10 godina.

Također, grčki mediji tvrde da se šest njihovih poslanika suočilo sa optužbama povezanim sa “formiranjem kriminalne organizacije”.

“Zlatna zora” uzdržala se od glasanja, naglašavajući da će obustavljanje finansiranja samo blokirati njihove građanske inicijative kao što je dodjeljivanje hrane “samo Grcima” i doniranje krvi.

Inače, “Zlatna zora” je i dalje vrlo popularna u Grčkoj zbog organizovanja protesta protiv oštrih mjera štednje i raspoloženju prema migrantima.

Grčka je bila namijenila 11 miliona eura za parlamentarne stranke u 2013. godini od čega 873.000 eura za “Zlatnu zoru”.

Vijeće Evrope je uputilo grčkim vlastima pohvalu zbog hitne i snažne akcije napominjući da treba obezbijediti pravedno suđenje.

tačno.net
Autor/ica 23.10.2013. u 08:21