Zakonodavci SAD-a postigli okvirni dogovor kako bi izbjegli blokadu vlade

tačno.net
Autor/ica 12.2.2019. u 09:22

Zakonodavci SAD-a postigli okvirni dogovor kako bi izbjegli blokadu vlade

Američki kongresni pregovarači izjavili su kasno u ponedjeljak da su postigli okvirni dogovor o finansiranju granične sigurnosti koji bi spriječio novu parcijalnu blokadu vlade SAD-a i koji bi trebao početi u subotu, ali ostali detalji nisu saopšteni.

“Postigli smo okvirni dogovor o finansiranju programa granične sigurnosti do 30. septembra”, izjavio je novinarima republikanski senator, Richard Shelby.

“Naše će osoblje grozničavo raditi kako bi sve podatke objedinilo”, rekao je Shelby, ali nije kazao da li je predsjednik Donald Trump dobio novac za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Na pitanje je li Trump potpisao ugovor, Shelby je rekao da su pregovarači razgovarali sa predstavnicima Bijele kuće. Iako nije istakao da je Trump odobrio taj plan, Shelby je dodao kako misli i nada se da bi ga predsjednik mogao podržati.

Trumpova potražnja 5,7 milijardi dolara za izgradnju graničnog zida je izazvala 35-dnevnu parcijalnu finansijsku blokadu vlade koja je završila prošlog mjeseca, a da nije dobio novac za izgradnju zida.

Američki predsjednik se složio da ponovo otvori vladu na tri sedmice kako bi omogućio kongresnim pregovaračima da nađu kompromis o njenom finansiranju do kraja fiskalne godine, koja završava 30. septembra, u cilju sprečavanja nove finansijske blokade vlade SAD-a.

RSE

tačno.net
Autor/ica 12.2.2019. u 09:22