Zaduženja – Kovanica od bilion dolara treba da spasi USA

tačno.net
Autor/ica 5.1.2013. u 11:23

Zaduženja – Kovanica od bilion dolara treba da spasi USA

Normalna dolarska kovanica: Već se diskutuje šta će se vidjeti na super kovanici

U svađi Republikanaca i Demokrata oko zaduženja USA kursiraju sve bizarniji predlozi. Najnovija ideja Obaminih pristalica: Da bi spasila zemlju od platežne nesposobnosti vlada bi trebala izdati kovanicu od bilion dolara. Plan ima prominentne zagovornike.

Hamburg

U javnosti je ideja već postala hit: ”Opcija platina” naslovljuje “Huffington Post”, “interesantno rješenje” piše Bloombergov bloger Josh Barro – a pod natuknicom Mint The Coin diskutuju hiljade korisnika Twittera o ovom konceptu.

Radi se o takozvanoj kovanici od bilion dolara izrađenoj od platine, koja treba da razriješi svađu Republikanaca i Demokrata o granici zaduženja – i to u korist Demokrata.

Ideja nije nova, pojavila se već prošlog ljeta. Ali tek sada, zbog dramatične budžetske situacije u USA , dospjela je do šire javnosti.

Tek što su USA, u poslednjoj minuti, spriječile pad u fiskalni ambis, već prijeti finansijska katastrofa: krajem februara biće najvjerovatnije dostignuta zakonska granica zaduženja od 16,4 biliona dolara. Ako se Demokrati i Republikanci  ne dogovore o podizanju ove granice, vlada se ne može dalje zaduživati. To bi značilo platežnu nesposobnost.

Kovanica od bilion dolara treba sada to da spriječi. Ministarstvo finansija moglo bi dati nalog za izradu kovanice i kovanicu zatim uložiti na konto vlade kod američke Narodne banke FED. Time ne bi morale USA zasada uzimati nikakve nove kredite. Demokrati predsjednika Obame ne bi se morali upuštati u kompromise sa Republikancima da bi dobili njihovu saglasnost za podizanje granice zaduženja.

Ovaj trik je moguć zbog jedne rupe u zakonu: naime američka vlada ne smije  obezbjeđivati svježi novac izdavanjem papirnih novčanica ili kovanica, to je stvar Narodne banke FED. Ipak postoji jedan izuzetak: ministarstvo finansija može dati da se izrade kovanice od platine – i odrediti njihov izgled i nominalnu vrijednost. Ovaj pasus je normalno bio predviđen za spomen i jubilarne kovanice – međutim on bi sada mogao Demokratima, u aktuelnim diskusijama oko zaduženja, biti veoma koristan.

Najprominentniji zagovornik ove ideje je nosilac Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman. On se u srijedu na svome blogu u New York Times izjasnio za kovanicu od platine i time izazvao žestoku diskusiju.

Protivnici prebacuju zagovornicima ove ideje da zloupotrebljavaju zakon. Pojavljuje se i strah od inflacije. Međutim to je u potpunosti neutemeljeno, misli ekonom Krugman. Na koncu neće novac zasada, zbog slabe konjukture, uopšte doći u privredne tokove. A ako se nešto izmjeni ima Narodna banka uvijek dovoljno mogućnosti da reaguje i drži poskupljenje u granicama.

spiegel.de,  stk.

 

Prevod: Ešref Zaimbegović

tačno.net
Autor/ica 5.1.2013. u 11:23