‘Ne rasizmu’: Protesti u Tunisu nakon izjava predsednika

RSE
Autor/ica 26.2.2023. u 10:36

‘Ne rasizmu’: Protesti u Tunisu nakon izjava predsednika

Foto: AP Photo/ Hassene Dridi

Stotine demonstranata izašlo je na ulice glavnog grada Tunisa kako bi rekli “ne” rasizmu i izrazili solidarnost prema migrantima nakon izjava predsednika te države “da postoji zavera da se izbriše identitet” Tunisa dovođenjem podsaharskih Afrikanaca, prenela je agencija Asošijejted Pres (AP).

Predsednik Tunisa Kais Said izjavio je ranije ove nedelje da su potrebne “hitne mere” kako bi se rešio problem ulaska migranata iz subsaharskih zemalja, koje je optužio za nasilje i zločine.

Protest su organizovali sindikat novinara Tunisa i više nevladinih organizacija.

Kako prenosi AP, portparol Tuniskog foruma za socijalna i ekonomska prava, Romdhane Ben Amor, osudio je sve veći broj rasističkih napada na migrante iz podsahare nakon izjava predsednika te države.

“Primetili smo pokušaje da se neki migranti isteraju iz njihovih domova. Drugima je onemogućeno da idu javnim prevozom “, rekao je Ben Amor za AP.

Tuniska komičarka Fatma Saidane osudila je, kako je rekla, “žalosne akcije” usmerene na pojedine ljude iz podsharske Afrike.

“Ne smemo da napadamo ili vređamo ljude koji žive na našem tlu, na isti način na koji ne prihvatamo da se naši sunarodnici maltretiraju u Evropi”, rekla je ona.

Proteklih dana privedeno je oko 100 migranata iz podsaharske Afrike koji su ilegalno prešli tunisku granicu, rekao je Riadh Nouioui, zamenik tužioca Kaserina, planinskog regiona blizu Alžira.

Drugi migranti ulaze u zemlju iz susedne Libije.

Komentari predsednika Tunisa izazvali su buru na društvenim mrežama i osudu nevladinih organizacija.

Tunis potresaju protesti zbog ekonomske krize i straha od diktature. Tu državu su nazivali “jedinom demokratijom” koja je nastala iz serije demonstracija u okviru “Arapskog proleća”.

Većina političkih partija bojkotovala je parlamentarne izbore u decembru 2022. navodeći da je u pitanju paravan za jačanje moći predsednika Kaisa Saida.

Nakon što je na izbore izašlo manje od deset odsto glasača, opozicija je zatražila Saidovu ostavku.

RSE

RSE
Autor/ica 26.2.2023. u 10:36