Bijela kuća: Sirijski režim odgovoran za napad

tačno.net
Autor/ica 31.8.2013. u 07:29

Bijela kuća: Sirijski režim odgovoran za napad

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame objavila je u petak navečer izvještaj u kojem navodi da ima “prilično jaka uvjerenja” da je sirijski režim u napadu u predgrađu Damaska prošle sedmice koristio hemijsko oružje.

Izvještaj Bijele kuće sadrži nekoliko ključnih tačaka, koje se odnose na broj žrtava u napadu 21. augusta, odgovornost za izvršenje tog napada, izvore na osnovu kojih su procene donijete, kao i podatke o prethodnim napadima.

Inspektori Bijele kuće ocijenili su da je u napadu u ranim jutarnjim satima, 21. augusta, na najmanje 12 lokacija u blizini Damaska, ubijeno 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila djeca.

Američki zvaničnici, također, “prilično su uvjereni da je sirijska Vlada izvršila napad hemijskim oružjem protiv pripadnika opozicije u predgrađima Damaska”.

Ova tvrdnja odbacuje navode da je napad izvršila opozicija, u namjeri da ga podmetne režimu, a u izvještaju se navodi da pobunjenici nemaju mogućnosti za takve sveobuhvatne raketne udare, niti da prikupe video snimke napada i psihičkih simptoma čije je postojanje potvrdilo medicinsko osoblje.

Nosili gas-maske

Kao “konačni naredbodavac” sirijskog programa hemijskog naoružanja naveden je predsjednik Sirije Bashar al-Assad.
Američka Vlada prikupila je informacije proučavajući “različite tokove obavještajnih podataka” o napadu, kao i podatke o pripremama režima i informacije prikupljene poslije napada, preneo je AFP.

Dodatni podaci prikupljeni su na osnovu satelitskih snimaka, a oni su pokazali da su raketni napadi izvršeni iz oblasti koju kontrolira režim, na predgrađa u kojima je navodno došlo i do napada hemijskim oružjem.

Među podacima koje je SAD prikupio su i oni koji svjedoče o pripremama za napad otrovnim gasom, uključujući činjenicu da je osoblje koje rukuje hemijskim oružjem 21. augusta u okolini Damaska nosilo gas-maske.

Tri bolnice u Damasku i okolini primile su oko 3.600 pacijenata sa simptomima trovanja nervnim gasom, navodi se u izvještaju.

Frustracija režima

Zvaničnici Bijele kuće proučili su oko 100 video snimaka povezanih s napadom, na kojima se vide ljudi koji jasno pokazuju simptome izloženosti nervnom gasu, kao što su gubitak svijesti, pjena koja izlazi iz usta i nosa, ubrzan rad srca i otežano disanje, tvrdi Vlada SAD-a.

Još nekoliko video snimaka prikazuje brojne poginule bez vidljivih povreda na tijelima.

Američka obavještajna služba tvrdi da je Sirija izvršila niz napada hemijskim supstancama, uključujući sarin, otrovni gas mustard i otrov VX, kao i da može proizvoditi hiljade komada municije za ispaljivanje hemijskih agenasa.

SAD tvrdi i da je sirijski režim tokom posljednjih godinu dana, više puta koristio hemijsko oružje.

Također, zvaničnici SAD-a su izvršili “laboratorijske analize fizioloških uzoraka dobijenih od brojnih pojedinaca, koje su pokazale izloženost sarinu”.

“Ocjenjujemo da je frustracija režima zbog nesposobnosti da obezbijedi veći dio Damaska mogla utjecati na odluku o upotrebi hemijskog oružja 21. augusta”, zaključeno je u izvještaju Bijele kuće.

Nema konačne odluke

Predsjednik Obama izjavio je ranije u petak da nije donio “konačnu odluku” o vojnom napadu na Siriju, ali da svijet ne može prihvatiti ubijanje žena i djece gasom.

Pošto je nazvao navodno korištenje hemijskog oružja prijetnjom za američku nacionalnu sigurnost, on je rekao da će odgovor na to biti mali i ograničen.

Američki predsjednik kritizirao je “nesposobnost” Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da djeluje po pitanju Sirije i upozorio da svijet ne smije ostati “paraliziran”, već treba odgovoriti na napad hemijskim oružjem, koji je navodno izvršio sirijski režim, prenosi Tanjug.

“Ono što smo do sada mogli vidjeti je, u najmanju ruku, nesposobnost da se Vijeće sigurnosti pomjeri sa mrtve tačke, suočeno s jasnim kršenjem međunarodnih normi”, naglasio je Obama.

Ankara ne želi ograničenu akciju

Obama se sastao ranije u petak u Bijeloj kući s istaknutim savjetnicima za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o planovima za moguću vojnu akciju protiv Sirije.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio je u petak nezadovoljstvo mogućom ograničenom vojnom akcijom protiv Sirije, optužene da je izvela napade hemijskim oružjem na svoj narod, ocijenivši da bi svaka intervencija trebala imati za cilj promjenu režima u toj zemlji.

“Ograničena operacija ne može nas zadovoljiti”, kazao je on novinarima, objavio je informativni kanal NTV.

“Intervencija treba biti kao što je bila na Kosovu. Jednodnevna ili dvodnevna intervencija neće biti dovoljna. Cilj treba biti prisilili režim da ode sa vlasti”, ocijenio je Erdogan.

SAD neće čekati izvještaj UN-a

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u petak da Sjedinjene Države neće čekati da inspektori UN-a završe posao prije nego što odluče da li će pokrenuti vojne udare protiv Sirije.

On je istakao da podaci američkih obavještajnih službi pokazuju da je sirijski režim danima pripremao napad hemijskim oružjem.

Clark: Bombardiranje moguće i bez rezolucije UN-a

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SAD-a Wesley Clark poručio je da bi kršenje Ženevske konvencije upotrebom hemijskog oružja u Siriji moglo biti dovoljno opravdanje za NATO intervenciju, bez obzira što nema rezolucije UN-a koja bi to dozvolila.

On je rekao da ni sada u Siriji, kao ni 1999. godine na Kosovu, nije bilo rezolucije UN-a koja bi eksplicitno dozvolila NATO-u da bombardira, ali su članice alijanse uspjele da pronađu način da legaliziraju ovu akciju.

“Sada bi kršenje Ženevske konvencije moglo da bude dovoljno opravdanje”, rekao je Clark za magazin USA Today.

Ovaj penzionirani general kaže da je u slučaju Sirije američki predsjednik Barack Obama postavio liniju da se intervenira u slučaju upotrebe hemijskog oružja, a ono je, ističe, “očito upotrijebljeno”.

U napadu 21. augusta na obodu Damaska ubijeno je najmanje 1.429 Sirijaca, od kojih 426 djece, rekao je Kerry, ocijenivši da je počinjen “zločin protiv čovječnosti”.

SAD nije usamljen u želji da zaustavi sirijski režim, a akciju će provesti u skladu s vlastitim vremenskim odrednicama, poručio je on, prenijele su agencije.

Šef američke diplomatije je kazao da SAD zna da je sirijski režim više puta ove godine upotrijebio hemijsko oružje i nazvao je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada “ubicom”.

Nećemo ponoviti grešku kakvu smo počinili u vezi s obavještajnim podacima o Iraku, kazao je Kerry novinarima u Washingtonu, dodajući da su pripadnici Assadovih snaga tri dana prije napada bili u toj oblasti, vršeći pripreme za napad, i da im je rečeno da nose gas-maske.

Rakete s otrovnim gasom su, prema njegovim riječima, ispaljene iz oblasti pod kontrolom Assadovih snaga

tačno.net
Autor/ica 31.8.2013. u 07:29