Francuska planira povisiti granicu za odlazak u penziju na 64 godine

RSE
Autor/ica 11.1.2023. u 08:38

Francuska planira povisiti granicu za odlazak u penziju na 64 godine

Foto: Reuters/Stephane Mahe

Francuzi bi trebali raditi do 64 godine kako bi mogli otići u penziju rekla je premijerka Elisabeth Borne, iznoseći pojedinosti o nepopularnoj reformi penzionog sistema zbog kojeg prijete štrajkovi. Sadašnja dobna granica za penziju su 62 godine.

Dugo odgađane promjene, za koji Borne kaže da su suočavanje sa stvarnošću, sada mora odobriti parlament. Odoxa anketa navodi da se dobnoj granici od 64 godine za odlazak u penziju protivi svaki četvrti od pet građana.

“Itekako sam svjesna da promjena našeg penzionog sistema izaziva pitanja i strahove među Francuzima”, rekla je Borne u utorak, dodajući da će njezina vlada raditi na tome da uvjeri Francuze da je reforma neophodna.

“Mi danas nudimo projekt uravnoteženja našeg penzionog sistema, projekt koji je pravedan”, rekla je.

Revizija penzionog sistema bila je središnji stup Macronove reformističke agende kada je ušao u Elisejsku palaču 2017. godine. No, odustao je od svog prvog pokušaja 2020. dok se vlada borila sa COVID-19 pandemijom.

Drugi pokušaj neće biti ništa lakši.

Čelnici vodećih francuskih sindikata sastat će se navečer kako bi razgovarali o odgovoru protestima i štrajkovima. Svi su već rekli da se protive povećanju dobi za odlazak u penziju.

Prema prijedlogu vlade, dob u kojoj se može ići u penziju u Francuskoj postepeno će se podizati za tri mjeseca godišnje, počevši od septembra ove godine, da bi se dosegnulo 63 godine i tri mjeseca 2027. i ciljna dob od 64 godine u 2030.

RSE

RSE
Autor/ica 11.1.2023. u 08:38