Češka i Slovačka obilježavaju 50. obljetnicu gušenja Praškog proljeća

tačno.net
Autor/ica 21.8.2018. u 09:27

Češka i Slovačka obilježavaju 50. obljetnicu gušenja Praškog proljeća

Foto: EPA

Prema povijesnim podacima, 137 civila ubijeno je u slamanju Praškog proljeća između augusta i decembra 1968. godine.

Češka i Slovačka u utorak će obilježiti 50. obljetnicu invazije snaga Varšavskog ugovora predvođenih bivšim Sovjetskim Savezom koja je imala za cilj ugušiti razdoblje liberalizacije u toj zemlji poznato kao Praško proljeće.

U nekoliko mjeseci otkako je postao čelnik tadašnje čehoslovačke komunističke stranke početkom 1968., Aleksander Dubček ukinuo je političku cenzuru, inicirao gospodarske reforme i otvorio zemlji put prema napuštanju staljinističke prošlosti.

Reformama je bio cilj “socijalizam s ljudskim likom”.

Posljednje sovjetske snage otišle tek 1991.

Sovjetske, poljske, mađarske i bugarske snage umarširale su u glavni grad tadašnje Čehoslovačke Prag tijekom noći s 20. na 21. kolovoza iste godine kako bi brutalno, uz tenkove na ulicama, slomili ono što su smatrali opasnim političkim razvojem događaja koji se zbiva u sferi utjecaja Moskve, prenosi Hina.

Moskva i njezini komunistički saveznici prvi dan invazije u Čehoslovačku su poslali 200 tisuća vojnika, a broj je kasnije narastao na 600 tisuća.

Nakon vojne intervencije, posljednje sovjetske snage napustile su zemlju tek u lipnju 1991. godine.

Stotine prosvjednika okupilo se u ponedjeljak navečer ispred ruskog veleposlanstva u Pragu kako bi prosvjedovali protiv onoga što smatraju nastavkom uloge agresora u regiji, ukazujući na rusku aneksiju Krima od susjedne Ukrajine 2014. godine.

Miloš Zeman ostao tih

Prema povijesnim podacima, 137 civila ubijeno je u slamanju Praškog proljeća u razdoblju između kolovoza i prosinca 1968.

Obilježavanje ove obljetnice ne prolazi bez kontroverzija – češki predsjednik Miloš Zeman ostao je tih u pogledu obilježavanja obljetnice, a mnogi ga liberali optužuju za preveliku bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, zbog čega, kako ističu, ne želi biti prekritičan prema onome što su Sovjeti napravili u to vrijeme.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 21.8.2018. u 09:27