London: Jedna žrtva u potencijalnom terorističkom napadu

tačno.net
Autor/ica 19.6.2017. u 09:18

London: Jedna žrtva u potencijalnom terorističkom napadu

Foto: dw.com

Jedna osoba jutros je poginula dok ih je deset povrijeđeno kada je kombi udario u pješake u blizini džamije u sjevernom području Londona u nesreći koju istražuju pripadnici protuterorističke jedinice, javila je policija, prenosi Reuters.

Kombi je udario u vjernike koji su izlazili iz džamije nakon obavljene rane jutarnje ramazanske molitve u džamiji u Finsbury Parku.

Najveća britanska muslimanska organizacija ocijenila je ovo kao čin islamofobije.

“Jedan muškarac je preminuo na mjestu nesreće”, navela je u izjavi Metropolitan policija.

Iz policije su saopćili da je osmero ljudi odvedeno u tri različite bolnice, dok je dvjema osobama pružena medicinska pomoć na licu mjesta.

Vozač kombija (48) kojega su zadržali prolaznici a kasnije privela policija, odveden je u bolnicu u kojoj će ljekari dati procjenu njegovog mentalnog zdravlja.

Premijerka Velike Britanije Theresa May je izjavila da policija tretira ovu nesreću u londonskom Finsbury Parku kao “potencijalni teroristički napad”.

“Zakazat ću hitan sastanak ovog jutra. Sve moje misli su sa žrtvama, njihovim porodicama i službama hitne pomoći koje su na mjestu nesreće”, rekla je May.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da je dodatna policija raspoređena širom Londona, naročito u muslimanskim kvartovima.

“Još ne znamo detalje ali je jasno da je riječ o namjernom napadu na nedužne stanovnike Londona, od kojih su mnogi završavali sa molitvom tokom svetog mjeseca Ramazana”, rekao je Khan.

“Iako se ovo čini kao napad na određenu zajednicu, poput zatrašujućih napada u Manchesteru, Westminsteru i londonskom mostu, to je ujedno uvreda na naše zajedničke vrijednosti poput tolerancije, slobode i poštovanja”, istakao je prvi čovjek britanske prijestolnice.

RSE

tačno.net
Autor/ica 19.6.2017. u 09:18