UN: Pomoć za 18.000 izbeglica kod Damaska

tačno.net
Autor/ica 7.4.2015. u 09:38

UN: Pomoć za 18.000 izbeglica kod Damaska

Savet bezbednosti UN zatražio je slobodan prolaz humanitarne pomoći za hiljade izbeglica, blokiranih u logoru Jarmuk u Damasku.

Grad su delimično zauzeli pripadnici Islamske države.

Članice Saveta bezbednosti UN poručile su u ponedeljak da civile u izbegličkom logoru treba zaštititi tako što će biti obezbeđen pristup humanitarnoj pomoći u oblast u kojoj se on nalazi, “što podrazumeva i obezbeđivanje života”, rekla je Dina Kavar, ambasadorka Jordana, zemlje koja ovog meseca predsedava Savetom.

Kavar je naglasila da je Savet bezbednosti ozbiljno zabrinut zbog teške situacije u kojoj se nalazi 18.000 izbeglica u logoru i zatražio bezbedan prolaz za evakuaciju civila, preneo je AFP.

Granatiranje i sporadični sukobi nastavljeni su u palestinskom izbegličkom logoru koji su napali islamski ekstremisti u sirijskom glavnom gradu, a jedan zvaničnik UN opisao je stanje u logoru Jarmuk kao gore od nehumanog.

Kris Gines, portparol UN agencije za palestinske izbeglice – UNWRA, izjavio je za AP kasno sinoć u Barseloni da agencija nije mogla da pošalje hranu niti konvoj u logor otkako su borbe počele.

UN navodi da je oko 18.000 civila, uključujući veliki broj dece, u Jarmuku.

RSE

tačno.net
Autor/ica 7.4.2015. u 09:38