Papa u Turskoj o pomirenju s pravoslavljem: Mi smo braća koja su odrasla razdvojena

tačno.net
Autor/ica 27.11.2014. u 10:56

Papa u Turskoj o pomirenju s pravoslavljem: Mi smo braća koja su odrasla razdvojena

PAPA Franjo ovaj će vikend boraviti u Turskoj gdje planira nastaviti poticati pomirenje s Pravoslavnom Crkvom, promicati dijalog s islamom i uliti nadu ugroženoj kršćanskoj manjini na Bliskom istoku.

Jačanje veza s Pravoslavnom Crkvom koja se odvojila od Rima raskolom 1054. bit će središnja tema posjeta Turskoj koji će Papu od 28. do 30. studenoga odvesti u Istanbul i Ankaru.

“Mi nismo različite religije. Mi smo braća koja su odrasla razdvojena. Ali obojica su slijedila isti put koji im je odredio Gospodin”, rekao je carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej talijanskom katoličkom tjedniku Famiglia Cristiana uoči papina posjeta.

Za pomirenje treba truda, strpljenja i ljubavi

Papa je apsolutni poglavar Katoličke Crkve, ali pomirenje otežava činjenica da je Bartolomej samo simbolični čelnik pravoslavnoga svijeta i ne može nametnuti svoju volju poglavarima desetaka autokefalnih pravoslavnih crkava.

Napori da se dvije crkve izmire krenuli su 1964. kada se papa Pavao VI. sastao s carigradskim patrijarhom Atenagorom u Jeruzalemu i njih su dvojica poništila međusobna izopćenja. Bio je to prvi susret poglavara dviju crkava u više od pola tisućljeća i početak dugoočekivanog procesa pomirbe. Ove su godine na istom mjestu Franjo i Bartolomej obilježili pedesetu godišnjicu toga povijesnog susreta.

Carigradski patrijarh kaže da će za završetak tog procesa trebati “truda, strpljenja, molitve, obostrane ljubavi, poštovanja i duha dobrodošlice”.

Skromni papa Franjo koji propovijeda protiv rasipnosti posjet će početi u petak u Ankari gdje će ga turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dočekati u novoj, raskošnoj predsjedničkoj palači. Zdanje je stajalo 615 milijuna dolara i ima tisuću prostorija pa Erdogan trpi kritike zbog rastrošnosti. Poslije toga Franjo će u mauzolej osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Papa će u Istanbul stići u subotu i toga dana posjetiti Aju Sofiju (Crkvu svete Mudrosti), nekoć najveću crkvu u kršćanskome svijetu, pretvorenu u džamiju nakon osmanskog osvajanja Carigrada 1453. pa potom u muzej 1935. godine.

Posjetit će i džamiju sultana Ahmeda, poznatiju pod nazivom Plava džamija, i služiti misu u istanbulskoj katedrali, gdje će se sastati s predstavnicima malobrojne kršćanske zajednice.

Bliski istok ne može se zamisliti bez kršćana

Vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi rekao je da će se Franjo tada vjerojatno susresti s i kršćanskim izbjeglicama iz Iraka pošto su planovi da ih posjeti preko granice u kurdskim dijelovima Iraka propali zbog sigurnosnih razloga.

Brojnost kršćana na Bliskom istoku smanjuje se desetljećima, ali u novije vrijeme došlo je do masovna egzodusa kršćana iz Iraka i Sirije zbog napredovanja ekstremista Islamske države. “Ne možemo zamisliti Bliski istok bez kršćana”, rekao je Franjo prošli mjesec.

Patrijarh Kaldejske Katoličke Crkve u Iraku, Louis Raphael Sako usporedio je napade Islamske države na kršćansku i jezidsku manjinu u Iraku s nacističkim progonom židova. “Ta barbarska djela koja će biti mrlja u ljudskoj povijesti, potiču organizacije i ideologije slične nacističkoj i drugim totalitarnim političkim filozofijama”, rekao je Sako.

Dugogodišnji američki izvjestitelj iz Vatikana John Allen kaže da ugroženi bliskoistočni kršćani traže riječi ohrabrenja. “Ključno je pitanje prije papina trodnevna posjeta hoće li poslije njegova odlaska kršćani osjetiti da su boljoj poziciji nego što su bili”, napisao je Allen na portalu Crux Catholic.

Franjo će posjet većinski muslimanskoj Turskoj iskoristiti i za daljnju promociju dijaloga s islamom.

U Turskoj u blindiranom autu

U nedjelju će se Papa pridružiti Bartolomeju na proslavi svetog Andrije, sveca zaštitnika pravoslavlja. Njih će dvojica pritom potpisati i zajedničku izjavu.

“Radujem se tom susretu i mnogo od njega očekujem”, rekao je Wolfgang Thoenissen iz Instituta za ekumenizam u njemačkom Paderbornu. “Golema je njegova simbolična vrijednost”, naglasio je.

Zbog terorističkih prijetnji Papa će se Turskom kretati u blindiranom vozilu, iako Vatikan tvrdi da razlog odustanka od otvorena papamobila nije sigurnosne naravi nego se u Turskoj ne očekuju ljudi koji bi stajali uz cestu da mu izraze dobrodošlicu.

Turska je šesto Franjino putovanje u pontifikatu, poslije Brazila, Svete Zemlje, Južne Koreje, Albanije i ovotjednog posjeta Strasbourgu.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 27.11.2014. u 10:56