Estonija bira novi saziv parlamenta

RSE
Autor/ica 5.3.2023. u 10:29

Estonija bira novi saziv parlamenta

Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Građani Estonije u nedelju glasaju na izborima za novi parlament, koji bi mogli da ojačaju krajnje desničarske nacionaliste, koji su vodili kampanju protiv daljih isporuka oružja Ukrajini.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Reformska partija desnog centra premijerke Kaje Kalas trebalo bi da pobedi, ali će verovatno morati da formira koaliciju da bi ostala na vlasti.

Očekuje se da će stranka dobiti 28,7 odsto glasova, prema februarskom istraživanju Kantar Emora koje je stavilo krajnje desničarsku stranku EKRE na drugo mesto sa 18,2 posto podrške.

U februarskoj anketi je Partija centra dobila 13,4 odsto, Estoniju 200 na 13,4 odsto, Socijaldemokrate su na 10,1 a Isamaa (Otadžbina) na 8,5 posto.

Estonija, zemlja od 1,3 miliona stanovnika koja graniči sa Rusijom, ima jednodomni parlament sa 101 zastupničkim mestom.

Ova baltička država, članica Evropske unije (EU) i NATO, bila je među vodećim zemljama koje su tokom prošle godine pozivale za više vojne pomoći Ukrajini kako kako bi joj se pomoglo u borbi protiv ruske invazije.

Vojna pomoć Estonije Ukrajini trenutno iznosi više od jednog procenta BDP-a – što je najveći doprinos bilo koje zemlje u odnosu na veličinu njene ekonomije.

“Mi podržavamo otvorenu, prijateljsku, zapadnjačku, evropsku, pametnu zemlju”, rekla je Kalas u intervjuu za AFP.

Prema rečima lidera EKRE-a Martina Helmea, Estonija ne bi trebalo da “dalje eskalira tenzije” sa Moskvom. EKRE je vodio kampanju protiv dodatne vojne pomoći Kijevu i pozvao na prekid prihvatanja ukrajinskih izbeglica i na niže stope imigracije pod izgovorom zaštite estonskih radnika.

Istovremeno, troškovi života u Estoniji su drastično skočili, sa jednom od najviših stopa inflacije u EU – 18,6 odsto u januaru u odnosu na 12 meseci ranije.

Partija centra, koja je tradicionalno popularna u brojnoj manjinskoj zajednici u Estoniji koja govori ruski, podržava politiku vlade prema Ukrajini i Rusiji.

Ovo je odvratilo neke glasače koji govore ruski, a stopa apstinencije među ovom manjinom, koja čini oko četvrtine stanovništva, mogla bi biti visoka.

Reforma je liberalna stranka desnog centra koja je popularna među vlasnicima preduzeća i mladim profesionalcima.

Obećava da će povećati vojnu potrošnju na najmanje tri procenta BDP-a, ublažiti poreze na poslovanje i usvojiti zakon kojim će se legalizovati istopolna građanska partnerstva.

Partija centra je na poziciji levog centra i obećava više ulaganja u infrastrukturu i pristupačno stanovanje.

Politički analitičari smatraju da je moguća koalicija između Reforme, Estonije 200 i Socijaldemokrata, kao i koalicija između Reforme, Centra i Isamae.

Ipak, šanse EKRE-a da uđe u vladu su projektovane kao skromne.

Biračka mesta biće zatvorena u 20:00, a prvi rezultati se očekuju u ponedeljak rano ujutru.

Više od 47 odsto birača već je glasalo poštom ili putem interneta, navodi izborna komisija.

RSE

RSE
Autor/ica 5.3.2023. u 10:29