UN optužila Siriju i Rusiju zbog granatiranja humanitarnog konvoja

tačno.net
Autor/ica 10.3.2018. u 08:47

UN optužila Siriju i Rusiju zbog granatiranja humanitarnog konvoja

Na humanitarni konvoj upućen u enklavu istočna Guta je pucano, “uprkos garancijama bezbednosti koje su pružilo više aktera, uključujući i Rusku Federaciju”, izjavio je koordinator misije Ujedinjenih nacija (UN) u Siriji Ali el Zatari.

“Pucnjava u blizini Doume u istočnoj Guti je ugrozila konvoj”, kazao je Zatari.

On je to izjavio nakon što je 13 kamiona Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, koji su dopremali pomoć u opkoljnu enklavu koju kontrolišu pobunjenici, bilo ugroženo pucnjavom čim su prešli liniju razdvajanja usred ofanzive sirijskih vladinih trupa.

Nema izveštaja o ranjenima, a prema nezvaničnim informacijama, konvoj je napustio ovaj region nakon dostave pomoći 12 hiljada stanovnika Doume.

U poslednje dve sedmice, sirijska armija, uz podršku artiljerije i avijacije, preuzela je kontrolu nad polovinom teritorije u istočnoj Guti koju su držali pobunjenici.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava i organizacija “Lekari bez granica” procenjuju da je u ovim sukobima poginulo između 940 i hiljadu civila.

Sirija i njena saveznica Rusija tvrde da je cilj ofanzive da se spreče pobunjenici da granatiraju obližnji Damask i proteraju ekstremisti “Islamske države” iz istočne Gute.

Ovu vojnu kampanju su žestoko kritikovali UN, SAD i druge zemlje.

UN su saopštile da u enklavi istočna Guta živi 400 hiljada stanovnika. Sirijski i ruski vojni zvaničnici tvrde da su otvorili bezbedne rute za povlačenje civila, ali procenjuje se da je mali broj, ako je iko i uspeo da se izvuče, javljaju svetske agencije.

RSE

tačno.net
Autor/ica 10.3.2018. u 08:47