Rusija registrovala prvu vakcinu na svijetu protiv korone, primila je i Putinova kćerka

E. Sk.
Autor/ica 11.8.2020. u 11:45

Rusija registrovala prvu vakcinu na svijetu protiv korone, primila je i Putinova kćerka

Nakon što je objavljeno da je Rusija spremna da lansira prvu vakcinu protiv koronavirusa ona je sada registrovana, zeleno svjetlo je stiglo, kazali su državni zvaničnici.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da je registrovalo vakcinu, te da se očekuje da će masovna proizvodnja započeti u septembru, a masovna vakcinacija u oktobru.

Industrijsko tijelo Asocijacije za klinička ispitivanja (ACTO) u Rusiji zatražilo je još ispitivanja prije registracije, piše The Moscow Times.

“Nekoliko stotina dobrovoljaca je vakcinisano ovom vakcinom i nije bilo ozbiljnih nuspojava”, kazala je Valentina Kosenko, zamjenica šefa zdravstvenog nadzornika Roszdravnadzor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je Ministarstvo zdravlja njegove zemlje odobrilo prvu svjetsku vakcinu protiv koronavirusa, dodavši da je njegova kćerka već primila ovu vakcinu.

Vakcina, koju je razvio moskovski Institut Gamaleya, danas je dobila zeleno svjetlo od ruskog Ministarstva zdravlja, otkrio je Putin. Rekao je da se nada da će Rusija uskoro započeti masovnu proizvodnju vakcine protiv koronavirusa.

Ruski predsjednik rekao je da je njegova kćerka imala blagu temperaturu, ali nakon što je primila vakcinu, temperatura je spala.

“Jedna od mojih kćerki dobila je vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Nakon prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sljedećeg dana 37 i to je bilo sve”, kazao je Putin.

E. Sk.
Autor/ica 11.8.2020. u 11:45