Biden smatra da će Rusija napasti Ukrajinu: Očekujte reakciju SAD-a, ali NATO je podijeljen

N.V.
Autor/ica 20.1.2022. u 09:29

Biden smatra da će Rusija napasti Ukrajinu: Očekujte reakciju SAD-a, ali NATO je podijeljen

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden održao je rijetku konferenciju za medije na kojoj se naciji obratio povodom borbe protiv koronavirusa, ali i o krizi između Ukrajine i Rusije.

“Ako Rusija ode u Ukrajinu, to će imati razorne posljedice. Pretpostavljam da će Putin krenuti prema Ukrajini”, rekao je američki predsjednik.

Ovim je potvrdio kako smatra da će Rusija napasti Ukrajinu, no upozorio je Moskvu da će se, ukoliko se to dogodi, suočiti s “visokom cijenom”.

“Invazija bi bila najvažnija stvar koja se dogodila u svijetu u smislu rata od Drugog svjetskog rata i mogla bi izmaći kontroli. Rusija će vojno nadvladati u invaziji, ali će pretrpjeti velike gubitke. Ovo nije samo vojna šetnja za Rusiju, platit će visoku cijenu, odmah, kratkoročno, srednjoročno i dugoročno.”

Biden vjeruje da Rusija uveliko priprema akciju u Ukrajini, ali da Putin još nije donio konačnu odluku, zbog čega i nema nikakve reakcije. Sugerisao je da će SAD svako kretanje ruskih snaga preko granica tretirati kao invaziju, a da će reakcija na takvo ponašanje Rusije biti ograničavanje pristupa međunarodnom bankarskom sistemu.

Također je priznao i da je NATO podijeljen u tome kako odgovoriti Rusiji ukoliko dođe do “manjeg upada”. Svojim odgovorima na pitanja novinara o reakciji na ukrajinsku krizu svakako da je uznemirio vladu u Kijevu, jer je pokazao da u NATO-u ne postoji odlučno jedinstvo.

NATO je rekao da će premjestiti trupe na istočni bok u slučaju napada, međutim predsjednik SAD-a Joe Biden je otkrio da postoje podjele iza kulisa među saveznicima o tome koliko ozbiljan treba biti odgovor Rusiji.

“Postoje razlike u NATO pogledu toga šta su zemlje spremne da urade u zavisnosti od toga šta se dešava. Jedna je stvar ako je riječ o manjem upadu, a onda na kraju moramo da se svađamo šta da radimo, a šta ne, ali ako ruske snage prelaze granicu Ukrajine, mislim da to sve mijenja”, rekao je.

klix.ba

N.V.
Autor/ica 20.1.2022. u 09:29