Poljska tvrdi: Bjelorusija oprema migrante za prelazak granice

tačno.net
Autor/ica 15.11.2021. u 09:18

Poljska tvrdi: Bjelorusija oprema migrante za prelazak granice

foto: Reuters

“Stranci dobivaju upute, opremu i suzavac od bjeloruskih zvaničnika”, stoji u tvitu poljske granične policije.

Poljska granična policija je optužila sigurnosne snage na bjeloruskoj strani da pripremaju tamošnje migrante da silom probiju graničnu barijeru.

“Stranci dobivaju upute, opremu i suzavac od bjeloruskih zvaničnika”, stoji u tvitu poljske granične policije, piše dpa, prenosi Hina.

U blizini poljskog graničnog prelaza Kuznica poljska policija upotrijebila je zvučnike kako bi upozorila okupljene na engleskom da će doći do nasilja ako ne budu slijedili upute.

Izvještaji se ne mogu nezavisno provjeriti jer je novinarima i humanitarnim radnicima onemogućen pristup tom području otkako je Poljska proglasila vanredno stanje duž svoje granice. Slična su ograničenja i na bjeloruskoj strani.

Lažne glasine o autobusima za Njemačku

Već nekoliko dana hiljade migranata iz trećih zemalja zarobljeno je u improviziranim šumskim kampovima na granici s Poljskom dok se temperature kreću oko nule.

Gomile migranata koji traže put do teritorija EU takođe su se okupile na litvanskoj i latvijskoj granici.

Poljska, Litvanija i Latvija razmatraju sazivanje sastanka NATO-a kao odgovor na krizu, izjavio je u nedjelju poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Mnogi migranti nadaju se ulasku u Njemačku, a kružile su glasine da će od ponedjeljka biti autobusi koji će ih odvesti do njemačke granice.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova opovrgnulo je glasine na Twitteru, navodeći: “Ko god širi te laži, dovodi ljude u veliku opasnost”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 15.11.2021. u 09:18