Poplave u BiH: Evakuisane tri osobe, najkritičnije na Ilidži

tačno.net
Autor/ica 14.5.2014. u 11:21

Poplave u BiH: Evakuisane tri osobe, najkritičnije na Ilidži

Kiša koja već danima pada širom Bosne i Hercegovine izazvala je brojne poplave i evakuacije, a najteža situacija je u Kantonu Sarajevo.

Iz naselja Vlakovo i Gladno Polje na Ilidži vatrogasci su zbog izlijevanja rijeka i potoka evakuisali tri osobe iz sigurnosnih razloga, potvrdio je za Klix.ba šef Civilne zaštite Kantona Sarajevo Fahrudin Pribišić, čije su ekipe tokom cijele noći bile na terenu. Ulica u Vlakovu je kompletna poplavljena, a na dijelu gdje se gradi petlja Koridora 5C zadržava se puno vode.

I u naselju Osjek izlila se rijeka Zujevina. Probijen je nasip koji je ranije postavljen radi odbrane od poplava, te je voda probila u naselje. Ugrožene su dvije kuće pored rijeke, a mještani pokušavaju pijeskom zaustaviti dalji prodor vode. Inače, vodostaj je povećan u cijelom toku Zujevine, a u Pazariću je ugroženo 20 kuća i poplavljeno zemljište.

Situacija nije puno bolja ni u drugim naseljima. U pojedinim dijelovima izlile su se rijeke Dobrinja i Bosna, u naseljima Otes, Stup, Sastavci i Doglodi, a problemi postoje i u mjestima gdje je došlo do izlijevanja potoka. Takav slučaj je u Pionirskoj dolini, a u općini Centar je došlo i do pokretanja klizišta.

U općini Novi Grad izlio se Lepenički potok, nekoliko kuća je ugroženo, a situacija se iz sekunde u sekundu pogoršava. Voda se izlila na put u Butilama, a očekuje se porast vodostaja i na rijeci Spreči.

Vodostaj Miljacke u Sarajevu jutros je povećan skoro do mostova i veoma brzo raste, a svi strahuju da bi moglo doći do pogoršanja situacije dok iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH javljaju da će kiša padati i narednih dana.

U općini Doboj Istok u Tuzlanskom kantonu došlo je do porasta vodostaja rijeke Spreče u naselju Klokotnica, gdje je poplavljeno 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. U Gračanici je poplavljeno više od 40 hektara zemljišta, ali nema ugroženih objekata, kazao nam je Zdravko Miletić iz Federalne uprave civilne zaštite.

U općini Orašje, vodostaj rijeke Save je u opadanju u cijelom toku, a u drugim općinama i kantonima nema ugroženih područja.

Situacija u Republici Srpskoj nije zabrinjavajuća, ali su ekipe u pripravnosti zbog najavljenih padavina. Iz opštinskog štaba Civilne zaštite Foča upozorili su stanovnike u priobaljima rijeka da postoji mogućnost poplava.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 14.5.2014. u 11:21