Obilježavanje 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića

tačno.net
Autor/ica 2.12.2017. u 10:50

Obilježavanje 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u četvrtak, 30.11.2017. godine, u okviru izložbe “110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića”, predstavljena su umjetnička djela Ismeta Mujezinovića iz istoimene zbirke, dokumentarno-historijska izložba o Mujezinovićevom umjetničkom stvaralaštvu, kao i bogatom društvenom angažmanu, posebno u drugoj polovini XX stoljeća a premijerno je prikazan i dokumentarno-biografski film pod nazivom „ISMET MUJEZINOVIĆ – ATELJE“, autora Ismara Mujezinovića. Program je upriličen u povodu obilježavanja 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara XX stoljeća.

“Obilježavamo 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara, angažiranog intelektualca evropskoga ranga, istaknutog internacionalnog umjetnika, angažiranog antifašiste i jedno od osnivača Univerziteta u Tuzli. Ismet Mujezinović je bio predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Univerziteta u Tuzli, prije 40 godina. Važno je da ćemo imati izložbu i spomen sobu, nastojati ćemo, kao što ima u Salzburgu, spomen soba Mocarta, a naši su mocarti Ismet Mujezinović i Meša Selimović, da imamo i mi spomen sobu u Ismetovoj kući. Koliko je to bio veliki čovjek i veliki donator, sigurno najveći donator umjetnina u istoriji Tuzle. Sve svoje ogromne vrijednosti, slike, on je poklonio svom rodnom gradu”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Za potrebe ove izložbe korišteni su materijali iz fototeke i hemeroteke Međunarodne galerije portreta Tuzla, a publici je prikazano i jedno djelo Ismeta Mujezinovića koje je prvi puta predstavljeno u Tuzli. Program obilježavanja 110. godišnjice od rođenja Ismeta Mujezinovića, će se nastaviti 3. decembra 2017. u nedjelju, sa početkom u 12:00h, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u kojem će javnosti biti predstavljena stalna postavka ličnih predmeta, fotografija, crteža i publikacija o umjetničkom stvaralaštvu Ismeta Mujezinovića.

grad.tuzla.ba

tačno.net
Autor/ica 2.12.2017. u 10:50