Za’atar – Priče s Bliskog istoka

tačno.net
Autor/ica 27.6.2016. u 09:46

Za’atar – Priče s Bliskog istoka

Za’atar je zbirka kratkih priča, inspirirana dugogodišnjim odlascima autora na Bliski istok, više puta i u ratnu Siriju odakle je pisao novinske reportaže.

„Autor razumije svijet o kojem piše i razumije njegovu složenost: najveća je vrijednost upravo u izostanku crno-bijelih prikaza i u pokušaju da se izbjegnu popularni stereotipi.“ -Ivica Đikić

„Između redaka se može iščitati piščev jasan humanistički i pacifistički stav, što pričama daje notu univerzalnosti.“ – Darko Milošić

„Hrvoje Ivančić prvi se put zatekao na Bliskom istoku prije dvanaestak godina vođen mladenačkom znatiželjom ali i aristotelovskom željom za znanjem. Ovaj mladi putopisac svjesno je zakoračio u nepoznato prihvaćajući život kao otvorenu knjigu i jednako promatrajući izazov prelaska ulice u svome rodnom Zaboku kao i vožnju neblindiranim transporterom od Damaska do Homsa. Ivančićeve priče grade napetost iz dvije perspektive:  jedna predstavlja gotovo luđačku smjelosti pojedinih protagonista – zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant – da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorače u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoičkom izmirenošću onih drugih – stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada – s  neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je već odavna usisao mimo njihove volje i znanja.

Ivančić u ovoj zbirci teži svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice – ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u čijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguće razlučiti Drugoga od samoga sebe.

Ivančićeve kratke priče, ponekad u formi crtica ili putopisnih bilješki, variraju strukturom od groteske do trilera, ali pritom u ravnomjernom ritmu upozoravaju čitatelja na krhkost svih interpretacija povijesnih događaja na Bliskom istoku i težinu jednom proživljenog, osobnog iskustva mržnje i ratnih razaranja.“ – urednik i izdavač Ivan Sršen, Sandorf.

Autor je objavio na stotine reportaža u tiskovinama poput Globusa, Novosti, Prizme, H-altera, ali i surađivao s TV kućama. Za putopis „Dunavski blues“ dobio je književnu nagradu Rikard Jorgovanić, a objavio je i roman „Samsara – put na Istok“. Za’atar mu je treća knjiga.

Od 2015. član je Hrvatskog društva pisaca.

Najavljene promocije:

14.06.2016. utorak, Zagreb, Kino Grič, Jurišićeva 6, 20:00 http://www.artkinogric.hr

16.06.2016. četvrtak, Rijeka, Botel Marina, Adamićev gat, 20:00 http://www.botel-marina.com

19.06.2016. nedjelja, Beograd, KC Grad, Braće Krsmanović 4, 20:00 http://www.gradbeograd.eu

28.06.2016. utorak, Sarajevo, Kriterion, Obala Kulina bana 2, 20:00 http://www.kriterion.ba

 naslovnica1-583x1024

https://www.facebook.com/events/1057616964323695/

tačno.net
Autor/ica 27.6.2016. u 09:46