Plenumaši iz Tuzle, Zenice, Mostara… stižu pješke u Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 7.5.2014. u 10:39

Plenumaši iz Tuzle, Zenice, Mostara… stižu pješke u Sarajevo

Dvadesetak građana okupljenih oko neformalnih grupa “Srebrenik je naš“, “Plenum Lukavac“, Udruženja mladih “Velika djeca“ i drugih neformalnih grupa krenuli su pješice ka Sarajevu gdje 9. maja očekuju da im se priključe građani iz Zenice, Travnika, Bugojna, Bihaća… na, kako najavljuju, masovnim demonstracijama protiv aktuelne Vlade FBiH.

“Mišljenja smo kako prvo moramo srediti situaciju u našoj avliji, odnosno u Federaciji BiH, pa da tek onda idemo ka drugim nivoima vlasti. Mi ćemo u Sarajevo doći 9. maja, simbolično na Dan pobjede, i tražit ćemo da aktuelna Vlada FBiH siđe sa vlasti“, kaže Fadil Duranović, član neformalne grupe građana “Srebrenik je naš“.

Grupa koja je danas krenula sa petlje Šićki Brod planira da do večeras pređe prvu etapu dugu 55 kilometara i da prespava u odmorištu Montana u podnožju planinskog prevoja Karaula.

“Prva etapa je ujedno i najteža. Mi smo krenuli pod sloganom ‘Marš mira, put bez povratka’ i zbog toga nas je danas, uslovno govoreći, malo. Međutim, 9. maja očekujemo da će se demonstracijama priključiti nekoliko hiljada građana iz cijele Federacije BiH, a koliki će biti odaziv znat ćemo sutra uvečer kada stignemo u Semizovac i kada nam se priključe grupe koje dolaze iz Zenice, Visokog, Bugojna, Travnika i drugih gradova“, kaže Almir Arnaut, predsjednik Udruženja mladih “Velika djeca“, koji očekuje da im se tokom marša priključe građani iz Živinica, Kladnja, Olova…

Oni najavljuju kako će u petak 9. maja veliki broj građana iz udaljenih mjesta doći osobnim automobilima, autobusima i vozovima, te da će se svi zajedno uključiti u demonstracije koje za cilj imaju smjenu Vlade FBiH.

A 9. maja u Sarajevo stižu i članovi plenuma Zeničko-dobojskog kantona. Oni se jutros okupljaju kako bi krenuli na marš pod nazivom “Put slobode, put bez povratka”. U Sarajevo kreću u 12 sati, a pozivaju i građane cijele Bosne i Hercegovine da im se pridruže. I njihov osnovni zahtjev je smjena Vlade Federacije BiH.

“Izabrali smo 9. maj, Dan borbe protiv fašizma i Dan Evrope, jer želimo da skrenemo pažnju na istinsko stanje u BiH”, rekla je za Klix.ba Meliha Bajramović, glasnogovornica zeničkog Plenuma.

Zeničanima će se pridružiti i građani Fojnice, Bugojna, Zavidovića…a svi zajedno će se u Sarajevu sastati sa plenumašima iz Tuzle i Mostara.

Članovi sarajevskog Plenuma će organizovati doček i pobrinuti se za ozvučenje, a kako nam je potvrdila Bajramović, očekuje se dolazak grupe akademika koji su u Velikoj Britaniji organizovali grupu podrške plenumima.

Naziv marša “Put slobode, put bez povratka” je simboličan, jer građani namjeravaju ostati u Sarajevu dok se njihovi zahtjevi ne riješe. Očekuju dolazak nekoliko hiljada građana BiH.

klix.ba

Foto: Darko Zabuš

tačno.net
Autor/ica 7.5.2014. u 10:39