Bernard Henri Lévy poručio Dodiku: Negiranjem genocida šaljete sebe na marginu historije

Autor/ica 11.4.2012. u 19:31

Bernard Henri Lévy poručio Dodiku: Negiranjem genocida šaljete sebe na marginu historije

U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) će večeras u 20:00 sati, u okviru Modul Memorije 2012. Internacionalnog festivala MESS, biti održano scensko čitanje teksta “Ljiljan i pepeo”, koji predstavlja intimni dnevnik o ratu u BiH jednog od najcjenjenijih intelektualaca današnjice, francuskog filozofa i pisca Bernarda Henrija Lévyja.

Novinarima se na konferenciji obratio i Bernard Henri Lévy, koji je rekao da je u životu napisao mnogo knjiga, ali da, ukoliko bi morao izdvojiti neku, “Ljiljan i pepeo” bi sigurno bila jedna od najdražih.

“To je tako naravno iz ličnih razloga, zbog načina na koji sam ja doživio rat i kako sam mu se posvetio. Ovo je knjiga bitna za mene. Činjenica da sam rediteljici dao pravo da radi šta hoće i da čita ovaj tekst, nije laka, ona je i čin povjerenja koje imam prema ovim glumcima, ali i čin povjerenja prema ženi koja je bila djevojčica kada se desio rat u BiH”, rekao je Levy.

Ovaj prijatelj Bosne i Hercegovine je rekao i to kako ne sumnja da će večeras tokom izvođenja teksta biti ganut, kao što će to vjerovatno biti i brojni građani koji dođu na čitanje teksta.

“Vratit će se slike boli i veličine patnje, herojstva i sjećanja na očaj i nadu. Sve će se to pomiješati i sve ću to proživjeti sa građanima Sarajeva koji su bili na prvoj liniji u ratu i sve to preživjeli”, rekao je Levy.

Autor teksta “Ljiljan i pepeo” je rekao da se svaki put kada se vrati u Sarajevo iznenadi kako je duh tog grada još uvijek živ.

“Često čitam u stranoj štampi kako je taj duh Sarajeva slomljen, da je taj san slomljen, ali svaki put se iznenadim kako je, uprkos svemu, duh heroizma sačuvan, kako je bosanski san još uvijek živ”, rekao je Levy.

On je upozorio i na sve češće negiranje genecida u BiH, koje dolazi iz Republike Srpske, ali i susjednog Beograda.

“Nešto me potreslo proteklih mjeseci, a to je da osobe, koje imaju važne uloge u politici, često imaju govore mržnje ili kako mi to u Francuskoj zovemo ‘negacionizam’ negiranje genocida u Srebrenici, negiranje karaktera rata koji je bio protiv civila, mijenjanje historije. Te osobe čine zločin protiv sjećanja, to je poput rata, ali bez oružja”, rekao je Levy te dodao da na Palama, u Banjoj Luci i Beogradu moraju znati da negiranjem ovih stvari uništavaju budućnost svoje djece i marginaliziraju sami sebe u Evropi, ali i u historiji.

Tagovi:
Autor/ica 11.4.2012. u 19:31