Održan koncert Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije UNSA

tačno.net
Autor/ica 19.6.2021. u 12:43

Održan koncert Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije UNSA

U okviru programa ovogodišnjih “Majskih muzičkih svečanosti” upriličen je koncert u okviru kojeg je predstavljen rad studenata i nastavnika Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Ovaj događaj održan je u petak, 18. juna 2021. godine, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo), u znaku savremenog muzičkog izraza.

Koncert je otvoren kompozicijom MATH za violinu, violončelo i klavir kompozitorice, flautistice i asistentice na Muzičkoj akademiji UNSA, Hanan Hadžajlić (r. 1991) koju su interpretirali Marko Simović (violina), Belma Alić (violončelo) i Zerina Šabotić (klavir). Đorđe Jovančić (r. 1992), student u klasi prof. mr. Ališera Sijarića, predstavio se djelom Reditation za multiinstrumentalistu i sekvencer. Ovom prilikom Gudački kvartet Muzičke akademije UNSA, u sastavu Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Tatjana Romanić (viola) i Belma Alić (violončelo), izveo je Cross Bowing za gudački kvartet u prostornoj dispoziciji kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji UNSA Ališera Sijarića (r. 1969).

Program je uključio i ostvarenja studenata u klasi prof. dr. Dine Rešidbegovića koja istražuju i povezuju akustičnu i elektroničku zvučnu sferu. Jedno od njih je Taped AMP za ozvučeno violončelo i traku Mirze Gološa (r. 1996), koje je svirala Selma Hrenovica (violončelo). Roko Đuzel (r. 1995) se predstavio kompozicijom Stretched Liquid za alt flautu i Valhalla delay, u izvedbi sa Sonjom Međugorac (flauta). Na repertoaru se se našla i The Warp za ozvučenu violinu i kompjuter (digitalni delay), djelo Rijada Kaniže (r. 1997), koje je izvela Sara Barbara Bilela (violina).

Koncert je zaokružen nastupom Dine Rešidbegovića (r. 1975), kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji UNSA, koji je manipulacijom zvuka na Make Noise Modular Synth  i Moog Subsequent 37 Analog Synth interpretirao Plus za sintetizatore zvuka.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca je bio ograničen. Zainteresovana publika, koja nije prisustvovala ovom događaju, snimak koncerta može pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Koncertna sezona MAS.

tačno.net
Autor/ica 19.6.2021. u 12:43