VEDRANA SEKSAN PROGLASILA 56. FESTIVAL MESS OTVORENIM

tačno.net
Autor/ica 1.10.2016. u 10:11

VEDRANA SEKSAN PROGLASILA 56. FESTIVAL MESS OTVORENIM

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, sinoć je zvanično otvoreno 56. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Prisutnoj publici, ali i gledateljima koji su ceremoniju pratili putem živog prijenosa BHT-a, obratili su se direktor Festivala, Nihad Kreševljaković i Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić dok je Festival otvorenim proglasila glumica Narodnog pozorišta Sarajevo, Vedrana Seksan. Nakon svečane ceremonije, publika je imala priliku gledati igranje predstave “Galeb“ mađarskog autora Tamás Aschera.

Naglašavajući da MESS duže od pola stoljeća predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u ovom dijelu Evrope, direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, istakao je da je da je MESS uvijek bio odraz naše savjesti i mjesto gdje se snažno suprotstavljamo svim oblicima zla, fašizma, bahatosti, nasilja i primitivizma. “Festival MESS duže od pola stoljeća podsjeća nas na potrebu da proširimo svoje vidike i svoja znanja apelirajući na naš razum. Festival nam iz godine u godinu  vraća samopoštovanje i dignitet koje smo u ovim tranzicionim godinama opasno počeli gubiti. U vremenu mržnje, isključivosti, podjela, terora, paranoje i straha od drugih i drugačijih, želimo poručiti da je Festival MESS bio i da će ostati simptomom i simbolom naše čežnje za slobodom“, naveo je Kreševljaković te se posebno zahvalio svim ljudima koji su uključeni u organizaciju Festivala.

U svom obraćanju publici, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, koristio se prilikom da obznani da će Ministarstvo podržati višedecenijsku težnju Festivala MESS da dobije svoj teatarski prostor i svoju scenu. “MESS je naš festival i teatar koji ne pristaje na kompromis pod svaku cijenu. Zato ga i volimo, jer je odraz hrabre i radikalne umjetnosti, a gubitak borbenosti i perspektive najveća je tragedija svakog umjetnika i svake kulturne sredine. Sa otvaranjem pozorišta Scene MESS, potvrdit ćemo da smo tu bitku dobili, da smo postali i evropski teatarski centar koji slavi scensku umjetnost“, rekao je Ministar Kurić te dodao da će nakon svih produkcija MESS-a, svih umjetničkih dometa, bogate historije i osvojenih međunarodnih, regionalnih i nacionalnih nagrada, ovo biti logičan korak.

U narednih deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 1.10.2016. u 10:11