Konaković: Moguća odgoda nastave u Kantonu Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 26.12.2016. u 10:47

Konaković: Moguća odgoda nastave u Kantonu Sarajevo

foto: N1

U Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda ‘uzbuna’ zbog zagađenja zraka. Društvene mreže bruje o redovnim i vanrednim redukacijama vode, a sada se u šali kaže da u glavnom gradu BiH nema ni zraka.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Elmedin Konaković, premijer KS, koji je kazao da ova mjera neće riješiti problem koji Sarajevo ima dugo godina.

Imamo stalni problem zagađenja zimi. Donošenje ove mjere izazvala je sumnje i reakciju javnosti, kao i na većinu odluka kada ih donose političari. Vodili smo se isključivo stavovima struke. Nije jednostavno posmatrati brojke kakvi su bili na Ilidži ili u Starom Gradu, a ne povlačiti neke mjere“, izjavio je Konaković.

Ima li policija zakonsko ovlaštenje da vozačima napiše kaznu ako ne poštuju sistem ‘par-nepar’?

Neki portali koji imaju neprovjerene i netačne informacije kažu da nije moguće. Postoji normalan put da policija izrekne kaznu. U novčanom registru nema ove kazne, ali ima stavka gdje piše da se izriču kazne na osnovu drugih propisa što je u ovom slučaju. U ovom slučaju policija sarađuje sa inspekcijskim organima“, dodao je on.

Konaković je naglasio da je ponosan reakcijom stanovnika Kantona Sarajevo.

Veliki broj građana se pridržava ove mjere. Procenat zagađenja je prouzrokovan samo 10 posto izduvnim gasovima automobila. Veći je problem loženje u padinskim dijelovima Sarajeva. Mi smo smanjili cijenu gasa, forsiramo ideju toplovoda Kakanj – Sarajevo, Toplane napokon funkcionišu normalno… Ali geografski položaj Sarajeva je takav kakav je i nosi određene probleme koje ne možemo riješiti jednom mjerom.”

Premijer KS ističe da niko ne može garantovati da Sarajevo ovaj problem neće imati i u budućnosti. Dok je na snazi privremena mjera ‘par-nepar’ registarskih tablica automobila gradski prijevoz je besplatan

GRAS-u neće naštetiti ova mjera. Za svaki dan koliko GRAS zaradi na tramvajima i trojebusima Vlada KS će namiriti to i nećemo dozvoliti nikakvu štetu“, kazao je Konaković.

Hoće li doći do obustave nastave u školama u KS?

Danas imamo kolegij Vlade KS na kojem ćemo razmatrati i trenutno stanje zagađenosti i brojke. Moguće je i da se donese odluka da naredna četiri dana djeca ne idu u školu, ali da te dane narade na proljeće. Nije nerealno da dođe do obustave.”

Redukcije vode, obustave u vodosnadbijevanju… stalne muke za građane Sarajeva?

Bez redukacija nije moguće riješiti veliki problem. Od 2000. godine niti jedan šaraf nije zamijenjen na vodovodnoj mreži. Vidjeli smo kako izgledaju cijevi koje su zamijenjene i koliko vode curi kroz takvu infrastrukturu. Računamo na razmijevanje ljudi jer će redukacija biti zbog intervencija na mreži. Treba nekoliko godina da se izvrši cijela rekonstrukcija. I nama taksimetar kuca“, rekao je Konaković.

On je dodao da nije zadovoljan menadžmentom Vodovoda.

Stali su u borbi protiv nelegalnih potrošača, a imali smo slučajeve zapošljavanja u administraciji, iako nemamo terenski nadzor. Ipak, prvi put u 2016. godini nismo imali dnevne redukcije.”

Dino Merlin će zabavljati Sarajlije, ali i brojne turiste na dočeku Nove godine u Gradu na Miljacki. Mnogo bure je izazvala i zabrana točenja alkohola za vrijeme dočeka Nove godine. Ali na kraju ipak nije samo u Sarajevu zabrana, već i u RS-u ali i mnogi gradovima Evrope.

Nakon nemilih dešavanja i stradanja dvije mlade djevojke probudili smo policiju, imali smo nekoliko hitnih sjednica, prigovorali smo rukovodstvu policije i smijenjen je komesar. Sada imamo veće djelovanje pripadnika MUP-a KS, imamo procnetualno i osjećajno manji broj krivičnih djela. Za Novu godinu očekujemo desetine hiljada gostiju, a naša je policija mnogo puta pokazala kako može odgovoriti visini zadatka. Ne sumnjam da će MUP KS u saradnji sa drugim policijskim agencijama obezbjediti sigurnost građanima.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 26.12.2016. u 10:47