NEZAPAMĆENA GRAĐANSKA HRABROST: Ovo je čovjek koji je Kordiću viknuo: Sotono, ubojico!

tačno.net
Autor/ica 7.6.2014. u 12:45

Izdvajamo

  • Zoran Scout Ivančić - Zagrepčanin sa sarajevskom adresom i dugogodišnji mirovni aktivist - pokazao je jučer rijetko viđenu građansku hrabrost. Na dočeku koji su "crni ljudi" na aerodromu Pleso priredili osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, Ivančić je prekinuo govor bivšeg predsjednika Herceg Bosne odgovornog za pokolj u Ahmićima i povikao: "Sotono, ubojice!" Nekolicina iz okupljene mase pokušala ga je zbog toga linčovati, ali Ivančića je spasila policija, koja ga je odvela iz hodnika zračne luke Pleso. Nezapamćeni čin hrabrosti Ivančića je tako koštao samo lakših tjelesnih ozljeda.

Povezani članci

NEZAPAMĆENA GRAĐANSKA HRABROST: Ovo je čovjek koji je Kordiću viknuo: Sotono, ubojico!

Zoran Scout Ivančić – Zagrepčanin sa sarajevskom adresom i dugogodišnji mirovni aktivist – pokazao je jučer rijetko viđenu građansku hrabrost. Na dočeku koji su “crni ljudi” na aerodromu Pleso priredili osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, Ivančić je prekinuo govor bivšeg predsjednika Herceg Bosne odgovornog za pokolj u Ahmićima i povikao: “Sotono, ubojice!” Nekolicina iz okupljene mase pokušala ga je zbog toga linčovati, ali Ivančića je spasila policija, koja ga je odvela iz hodnika zračne luke Pleso. Nezapamćeni čin hrabrosti Ivančića je tako koštao samo lakših tjelesnih ozljeda.

Piše: Vjeran Grković 

Zoran Ivančić na Pleso je stigao s prijateljicom Sabinom Šabić. U rukama su imali transparente s ispisanim brojem 116. Broj je to žrtava pokolja nedužnih civila koji su u Ahmićima, u aprilu 1993. godine, napravile snage pod političkim zapovjedništvom Darija Kordića i njegovih pobočnika. Dvoje hrabrih umiješali su se u masu od 500 Kordićevih obožavatelja planirajući u jednom trenutku podići transparente kako bi javnost podsjetili na monstruozan zločin. Kad su shvatili da njihove transparente nitko neće zapaziti, Ivančić je odlučio u ime istine riskirati život. Nakon početnih Kordićevih riječi, kad je osuđeni ratni zločinac primirio prisutne koji su vikali “Za dom spremni” i pjevali “domoljubne” budnice, Ivančić je povikao: “Sotono! Ubojico!” Trenutak kasnije okupljeni su nasrnuli na njega i prijateljicu. Zahvaljujući intervenciji policije, dvoje hrabrih izvuklo se s nekoliko udaraca i ogrebotina.

Zoran Scout Ivančić s posljedicama građanske hrabrosti koju je pokazao na Plesu
(FOTO: Lupiga.Com)

Ivančića je policija odvela u policijsku postaju u zračnoj luci. Ispočetka nije bilo jasno da li se tamo nalazi kao žrtva ili osumnjičenik. Policija je bila izrazito korektna prema čovjeku čija građanska hrabrost je jučer osvjetlala obraz Zagrebu. Međutim, na koncu mu je uručen papir u kojem stoji da ga se tereti za narušavanje javnog reda i mira. O tome da li je kriv odlučit će mjerodavni prekršajni sud. Napadači, štovatelji Darija Kordića nisu privedeni. Ivančić je pušten nekoliko sati kasnije, nakon što je saslušan, odnosno nakon što mu je služba hitne pomoći sanirala ozljede. Slučaj je htio da se ovaj događaj odvije 6. juna, a upravo na taj datum Ivančić je obilježio godišnjicu od blokade parlamenta u Sarajevu, kad je zajedno s nekoliko prijatelja pokrenuo proteste za dodjelu JMBG-a bosanskohercegovačkoj djeci. Ti protesti, podsjetimo, kasnije će postati poznati pod nazivom “bebolucija”. U vjeri da hrvatski sudovi neće postupiti u korist mraka još jednom ponavljamo: Ivančićev čin spada u trenutke građanske hrabrosti kakve smo na ovim prostorima rijetko imali priliku vidjeti. Stoga mu čestitamo i klanjamo se pred njegovom ljudskom veličinom. Početkom idućeg tjedna Ivančić će za Lupigu opisati kako je izgledao dan u kojem je Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokazao od čega su pravljeni pravi ljudi.

Lupiga.Com  

tačno.net
Autor/ica 7.6.2014. u 12:45