Komšić: Čović je moćan onoliko koliko mu to dopusti Izetbegović!

tačno.net
Autor/ica 7.9.2015. u 12:17

Komšić: Čović je moćan onoliko koliko mu to dopusti Izetbegović!

“Dragan Čović, političar s uvjerljivo najmanje glasova, ali zahvaljujući, za mene nerazumljivoj, popustljivosti Izetbegovića, trenutni je vladar političke scene u BiH, ali ključ za rješavanje krize je u rukama SDA”, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte rekavši kako je ” Čović moćan onoliko koliko mu to dozvoli Izetbegović”.

Komšić kaže kako na entitetskoj razini stvari oko vlasti ne stoje baš tako dobro.

”Opet istine radi, mora se priznati da je posao entitetskih vlada po tom pitanju mnogo teži, operativniji, pod stalnim, gotovo dnevnim, socijalno-ekonomskim pritiskom i napetošću. Naravno, sve ovo u dobroj mjeri ima veze s ustavnim nadležnostima različitih razina vlasti u BiH, ali generalna ocjena bi mogla biti da stvari idu dobrim putem na državnoj razini, dok na entitetskom zapinju”, rekao je predsjednik DF-a.

Komšić pojašnjava kako se u ovako komplicirano organiziranoj državi kada čovjek kaže vlast, ”onda uvijek postoji potreba da se precizira o čemu točno govori i na šta tačno misli”.

”U ovom slučaju se može govoriti o dvije razine vlasti u BiH. Jedna je tzv. državna koju čini jedna grupa stranaka, a druga je entitetska razina u kojoj ne sudjeluju sve stranke koje se nalaze na državnoj razini. Trenutno, državna razina vlasti bolje funkcionira u odnosu na entitetsku”, rekao je Komšić i istaknuo kako se da primijetiti da Vijeće ministara ima jasan pravac i opredijeljenost u odnosu na euroatlantski put BiH.

”Moglo bi se čak reći da BiH na državnoj razini organizacije, još od vremena kada je na čelu Vijeća ministara bio Adnan Terzić, nije imalo Vijeće ministara s jasnijim i čvršćim opredjeljenjem u pogledu euroatlantskog puta BiH”, rekao je, između ostalog, Komšić čija se stranka priprema za prvi kongres.

Rekao je kako tek s ovim, Prvim kongresom DF-a, stranka zaokružuje svoju infrastrukturu.

”Prije svega, tu mislim na potpuno kompletiranje oblika organiziranja i djelovanja stranke i njezinih organa. Također, Statut stranke će predstaviti novi, izmijenjeni, oblik organizacije stranke. Naime, tijekom djelovanja stranke od njezinog formiranja, a posebno tijekom izborne kampanje, uočeno je što treba mijenjati u samoj organizaciji infrastrukture, kao i u načinu funkcioniranja organa”, rekao je.

Dodao je kako će kroz raspravu o dokumentima koji će se usvajati na ovom kongresu doći do daljeg političkog profiliranja same stranke.

”To će svakako podrazumijevati precizno pozicioniranje stranke na lijevom krilu političke scene BiH, odnos prema budućnosti ljevice u zemlji i utvrđivanje pozicije DF-a kao vodeće i najjače stranke ljevice trenutno u BiH, uključujući i definiranje našeg budućeg odnosa prema drugim strankama ljevice”, rekao je Komšić Oslobođenju.

dnevnihaber.com

tačno.net
Autor/ica 7.9.2015. u 12:17