Vjekoslav Bevanda (HDZ) opet spriječio izdvajanje novca za izbore

D.Be
Autor/ica 26.5.2022. u 13:35

Vjekoslav Bevanda (HDZ) opet spriječio izdvajanje novca za izbore

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas je opet na sjednici Vijeća ministara BiH blokirao odluku o izdvajanju novca za sprovođenje Općih izbora, potvrđeno je za Klix.ba.

Bevanda je danas bio protiv uvrštavanja na dnevni red posebne odluke kojom bi se izdvojio novac za finansiranje izbora.Ovom odlukom se trebalo izdvojiti 12,6 miliona KM, koliko je potrebno Centralnoj izbornoj komisiji BiH, za organizaciju i sprovođenje izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine.

Dakle, riječ je o nastavku opstruisanja izbornog procesa u režiji visokih funkcionera HDZ-a s ciljem kupovine vremena i reforme Izbornog zakona BiH uprkos kršenju zakona o osiguravanju novca 15 dana od raspisivanja izbora.

Podsjetit ćemo da je jučer u prostorijama Vijeća ministara BiH održan sastanak ambasadora Kvinte i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i njegove zamjenice Bisere Turković (SDA). Na sastanak je bio pozvan i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ), ali se nije pojavio.

Ključna tema je blokada finansiranja Općih izbora 2022. godine koje je Centralna izborna komisija BiH zakazala za 2. oktobar. Novca nema jer ministar finansija ne želi pristati da se novac za izbore izdvoji iz budžetske rezerve, već insistira na sporoj proceduri usvajanja budžeta, što može trajati i mjesecima.

Na sastanku je predloženo da se već sutra na sjednici ponovo predloži odluka koja su ministri iz HDZ prošli put odbili. No, HDZ je opet danas odlučio blokirati cijeli proces, iako su SNSD, SDA i DF bili “za”.

Klix.ba

D.Be
Autor/ica 26.5.2022. u 13:35