Jedini ljekar Bošnjak u Domu zdravlja Srebrenica dobio otkaz

tačno.net
Autor/ica 7.8.2013. u 15:17

Jedini ljekar Bošnjak u Domu zdravlja Srebrenica dobio otkaz

Jedinom ljekaru porodične medicine iz reda bošnjačkog naroda u Domu zdravlja Srebrenica, dr. Neminu Džaniću, danas je uručeno rješenje o otkazu, saznaje Agencija FENA.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je Feni kako ovakav potez šalje lošu poruku za bošnjački narod u ovoj općini, jer se i nakon toliko godina od povratka konstitutivnog naroda u Republiku Srpsku, Bošnjaci marginaliziraju kao da su nacionalna manjina.

Duraković je iznio i podatak da je račun Doma zdravlja u Srebrenici blokirala Porezna uprava, jer nisu plaćani doprinosi i sve zbog, kako je kazao Duraković, velike administracije i medicinskog i nemedicinskog osoblja.

“Čistka je krenula od medicinskog osoblja kojeg u Domu zdravlja nedostaje, a prvi otkaz je dobio ljekar Bošnjak, umjesto da otkaze dobijaju oni koji su udomljeni u Domu zdravlja”, smatra Duraković.

Dom zdravlja posluje negativno, a finansira ga Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dok Općina Srebrenica, navodi Duraković, izdvaja novac za operativne troškove, što bi trebalo biti dovoljno za funkcioniranje Doma zdravlja.

Duraković pojašnjava da je otkaz uručen uz obrazloženje da ovaj ljekar nema registriran tim, jer su Bošnjaci koji se liječe u ovom Domu zdravlja registrirani na ljekare srpske nacionalnosti, tako da “neko ne može imati tim, ako mu niste dali šansu da ga registrira”.

“Ovaj Dom ne pripada političkoj partiji nego građanima Srebrenice”, poručio je Duraković, naglašavajući da bi se dr. Džanić trebao vratiti na svoje radno mjesto.

Duraković tvrdi i da je razgovarao s direktorom Doma zdravlja Nenadom Miloševićem, koji mu je potvrdio da mu nedostaju tri ljekara, zbog čega Duraković smatra da je ovo politička poruka koja dolazi iz političkih krugova.

Izvor: FENA

 

tačno.net
Autor/ica 7.8.2013. u 15:17