Gojer: Militarizacijom dijelova RS do očuvanja feuda

tačno.net
Autor/ica 22.5.2014. u 13:17

Gojer: Militarizacijom dijelova RS do očuvanja feuda

Ovo je, uistinu, zemlja čudesa?!?

Država Bosna i Hercegovina, ne samo što je posljednjih dana pretrpila neviđene ljudske i materijalne štete od prirodnih nepogoda, nego je u njoj došlo do nevjerojatne doze sebičnosti u smislu političkog vladanja i političke anarhije!

Neviđenu tragediju naroda u Republici Srpskoj Milorad Dodik i njegova premijerka Željka Cvijanović, na najgrublji mogući način, iskoristili su za uvođenje ratnog stanja ”na mala vrata”…

A možda čak niti ”na mala vrata”??!!

Što je drugo nego uvođenje ratnog stanja u grad Doboj potez sa imenovanjem jednog od generala za zapovjednika grada??!!

Na izborima, regularno izabran Obren Petrović, jednostavno je ”gurnut” u stranu, onemogućeno mu je da vrši dužnost načelnika Doboja, a promaknut je general Zec u ”vlasnika” sudbi unesrećenih ljudi i njihovoga grada.

Ono što je napravljeno na izborima, što je bila volja birača hoće se uvođenjem ratnog stanja, hoće se minoriziranjem načelnika Petrovića poništiti.

Ukazi Dodikove premijerke Željke Cvijanović nisu ukazi odgovorne premijerke, to su stranačke agresije na političke protivnike, kojima se onemogućava da rade svoj posao.

Naravno da je u svakoj ovakvoj kriznoj situaciji potrebito da djeluju i entitetske vlade, ali krajnje je nedozvoljivo, štetno i opasno da se militariziraju pojedini dijelovi Države Bosne i Hercegovine, bez znanja vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, a to valja naglasiti i podcrtati niti je Željka Cvijanović, niti Milorad Dodik!!!

Oružane snage mogu se uporabiti svojim odlukama, tek i isključivo odlukama njihovog civilnog zapovjednik – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine! Osveta za izborne neuspjehe ne može se voditi militariziranjem pojedinih dijelova teritorije Republike Srpske.

Ne može Željka Cvijanović zapovijedati Mići Mičiću u Bijeljini, a Bogme niti Paviću u Prijedoru…

Ova situacija nije nimalo obećavajuća…

Militarizirati pojedine dijelove Republike Srpske neposredno pred naredne Opće izbore pokazuje dvije stvari da je Dodik odlučio sam, samcat odlučivati o sudbi svakog građanina Republike Srpske, a druga stvar je mnogo opasnija –  to da je Dodik sa svojim trabantima SNDS-deovskog krila odlučio dijeliti sam humanitarnu i ostalu pomoć stiglu iz cijelog svijeta i time pokušati osigurati glasove na narednim izborima.

Krajnji je trenutak da se SNSD, Milorad Dodik i Željka Cvijanović vrate u okvire svojih ovlasti, da prekinu sa svojom bahatom vladavinom i da ovaj tragični trenutak u životima naroda Države Bosne i Hercegovine, kao i građana Države Bosne i Hercegovine vrati humanosti, zakonskim ovlastima u kojima je moguće pružati pomoć, a da generalske pučeve, za koje sam bio ubijeđen da su naša davna prošlost stavi na mjesto gdje oni i pripadaju, a to je na radost svakog normalnog čovjeka u ovoj zemlji ”ropotarnica zaborava”.

Međutim, ovdje se radi o mnogo krupnijem deliktu Dodikove samovolje – o poništavanju onoga što je na najplemenitiji način počelo djelovati unutar Države Bosne i Hercegovine!

Dodik i njegova premijerka, inače klasična stranačka marioneta posebno su bili iritirani da je federalni dio Države Bosne i Hercegovine priskočio u pomoć gospodinu Obrenu Petroviću.

Poznata je činjenica da Obren Petrović ne vodi nikakvu posebnu srpsku, esdesovsku, a ponajmanje SNDS-ovsku politiku!

Zato ga  i treba kazniti, zato mu treba uvesti vojnu upravu, zato ga treba politički poniziti!

Stidim se ovakvih postupaka neodgovorne vlasti u Republici Srpskoj!

Gradimir Gojer, književnik i redatelj, dopredsjedatelj Stranke za BiH

tačno.net
Autor/ica 22.5.2014. u 13:17