I ove godine na Bjelašnici odata počast Dragom Novakoviću

Sanela Gojak
Autor/ica 10.2.2020. u 09:33

I ove godine na Bjelašnici odata počast Dragom Novakoviću

Foto: HPD „Bjelašnica 1923“

Na četvrtom Memorijalnom pohodu „Dragi Novaković“ u znak sjećanja na alpinistu koji je poginuo na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici proteklog vikenda (8. februara) učestvovalo je oko 120 planinara.

Osim planinara iz Sarajeva, Zenice, Vareša, Prijedora, Banjaluke, Foče, Goražda i drugih gradova iz naše zemlje, iz Štinjeg dola su krenuli do Opservotorija i ljubitelji planina iz Hrvatske, odnosno iz Splita, Makarske, Imotskog, Zagreba i Sinja.

I ove godine, prije same Bjelašnice, članovi HPD „Bjelašnica 1923“ su otišli na grob Dragija Novakovića u Donjim Miljevićima da polože cvijeće i odaju počast. Tu su zatekli uplakanu sestru i rodbinu Novakovića koji nas je rano napustio u svojoj 27. godini života.

Neposredno prije nego što su planinari iz Miljevića, dalje krenuli autobusom ka Bjelašnici, uslijedila je tišina. Jer još jedan pogled upućen ka grobu mladog Novakovića bio je dirljiv, njegova sestra je poželjela sreću pozdravivši mahanjem putnike u autobusu.

Dvadesetak minuta prije devet sati u Štinji do počeli su pristizati učesnici ovogodišnjeg memorijala „Dragi Novaković.“

Vodiči HPD „Bjelašnica 1923“ Admir Ibričić i Ivan Žilić su pozvali učesnike pohoda da minutom šutnje odaju počast Novakoviću. Nakon toga je formirana linija kojom su se zaputili ka vrhu Bjelašnice.

I ove subote, Bjelašnica je bila prekrivena snijegom. Vremenski uslovi su bili idealni za ovo doba godine. Nije bilo vjetra. Najavljeni sunčani dan je bh. planinu, inače opasnu i divlju, napravio pitomom.

Dragi je bio certificirani planinarski vodič tako da ga je prilično ljudi poznavalo. I oni koji nisu imali prilike da ga upoznaju shvatiće iz priča drugih da je bio dobar čovjek. Volio je prirodu, volio je ljude. A planina koju je on volio odlučila je da ga uzme sebi.

Nešto prije podneva 120 planinara je stiglo na 2067 metara nadmorske visine gdje se nalazi Opservatorij. Kratki predah, i veličanstven panoramski pogled na planine Treskavicu, Visočicu, Velež, Prenj …

Stariji planinari govore da ne pamte tako sunčan dan i bez vjetra na samom vrhu Bjelašnice. Jer je ova bh. planina nepredvidiva, kažu usred ljeta se tu smijene sva četiri godišnja doba. I zna biti nemilosrdna o čemu svjedoče mnoge tragedije.

Dugogodišnji planinar Sulejman Bašalija priča upravo o tim opasnostima koje prijete na Bjelašnici, magla, snažni vjetrovi, zaleđene podloge.

Tog nesretnog 7. februara 2016. godine bila je nedjelja, a zaleđenu podlogu prekrio je novi snijeg. Led je uzrokovao poklizavanje jedne planinarke u provaliju na lokaciji Kotlova.

Dragi Novaković je pokušao da joj pomogne, nažalost, led ih je odvukao sa 2000 m n/v niz liticu prema “kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine. Novaković je smrtno stradao, a djevojka je teže povrijeđena.

Vodiči Ibričić i Žilić, te prijateljica Dragog Novakovića Zorana su iznad Kotlova položili vijenac, i još jednom je odata počast.

Također na mjestu stradanja gdje je postavljena spomen-ploča sa izgraviranim likom Dragog Novakovića, prilazili su jedan po jedan planinar da se na neki svoj način još jednom pozdrave s njim.

Dragog je par dana prije tog nesretnog 7. februara na planini Cincar koja se nalazi sjeveroistočno od Livna, vidjela posljednji put planinarka Ivana Žaklina Gudelj iz Makarske. Sa sjetom u glasu se sjeća da ga je upoznala 2014. godine na Biokovu.

Dragi Novaković (22.01.1989-07.02.2016.) je bio certificirani planinarski vodič i član HPD “Bjelašnica 1923“ iz Sarajeva.

Sanela Gojak
Autor/ica 10.2.2020. u 09:33