Omar Karavdić: Bili smo Slobini, a vidi nas sad!

Autor/ica 31.1.2012. u 11:52

Omar Karavdić: Bili smo Slobini, a vidi nas sad!

Juče 

Ubiješ jednog čuveka, čeka te zatvor 

Ubiješ preko deset ljudi, strpan si u ludnicu 

Ubiješ stotine, ušao si u parlament

 

Danas 

Ukradeš malo, ideš u zatvor. 

Ukradeš mnogo, ušao si u parlament i donosiš zakone. 

Ukradeš enormno, sastavljaš vladu i kreiraš politiku.

 

Sutra

Ne treba nam niko! 

Kakva, bre, prava i slobode! 

Obožavamo trube i dobošarski marš 

Svi ste naši, sve je naše kao i guslarski ep  

“Predsednik” će uvek biti samo lep!


Političkoj eliti Srbije ni na pamet ne pada da postavi pitanje: Kako je i čijom zaslugom država došla u situaciju u kojoj se sad nalazi?

Zanimljivo je da manjak od pola miliona stanovnika u proteklih deset godina mira, za srpske političare i nacionalističku elitu, ne predstavlja nikakvo upozorenje, a ne morate čak ni da budete nacionalista, da bi vas taj podatak, kao gradjavina zemlje u kojoj živite, ozbiljno zabrinuo.

Bez obzira na društveno odgovorne, akcije medija, poput “Bitki za bebe”, sigurno će se nastaviti smanjenje broja stanovnika u projektovanim uslovima izolacije, korupcije, izigravanja ljudskih prava, nesigurnosti i nemaštine. Tu ni hiljade inkubatora i  Đokovića, neće mnogo pomoći. Prošla su vremena da dva “slepca” bez nade i za sebe, čeznu da brinu još o trećem, Evropa je tu kod nas, još odavno.

Dok na primer u Holandiji čovek koji drži kravu od države dobija tri stotine dolara mesečno, koliku pomoć, kod nas, od države dobijaju majke za svoje dete?

Pred očima nam se dešava da se pod maskom demokratije i višepartiskog sistma ponovo uspostavlja totalitarna vlast. Da se preko novca “nepoznatog” porekla i “nepoznatih” vlasnika vrši kontrola celokupnog medijskog prostora. Da se u cilju “pravednog mira”, “humanog preseljenja” i ”konačnih rešenja” neprestano remeti uspostava mira u regionu.

Nije to, čak više, ni nastavak borbe za srpski lebensraum jer su granice na Balkanu odavno gotova stvar.

Da li je otudjena autoritarna vlast, maskirana demokratskim institucijama, izvor posrnuća Srbije ili je možda posrnuće Srbije posledica vazalnog odnosa Srbije i uzurpirane vlasti iz “neformalnog centra moći”?

Umesto da se politička vlastela Srbije okrene svojim susedima i evropskoj geografiji, Srbija sve više postaje ostrvo, dok se srpska “elita” u  evro-azijskim integracijama i savezništvu sa zemljama diktatura i ukinutih ljudskih prava, oseća ko riba u vodi.

Kako se to zove kad neko radi za bezbednost svog “velikog saveznika”, a po cenu sopstvene izolacije pada standarda, kršenja ljudskih prava i drastičnog gubitka svog stanovništva?

Da se vratim na početak, što se tiče izbora, čini mi se da su rezultati izbora već poznati, samo se čeka da u “demokratskoj proceduri” budu objavljeni!

 

Autor/ica 31.1.2012. u 11:52