Generalni sekretar NATO u poseti Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor/ica 7.2.2013. u 14:43

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rassmusen, koji boravi u posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu, sastao se sa predsjedavajućim Vijeća ministara ove zemlje Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom i ministrom odbrane BiH Zekerijahom Osmićem.

Rassmusen se susreo i sa rukovodstvom Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Posjetu Bosni i Hercegovini, prvi čovjek NATO-a počeo je sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Glavna tema sastanka bilo je rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine u BiH. Nakon sastanka Rassmusen je podcrtao da je rješavanje ovog pitanja važno da bi država dobila vlasništvo i imovinu koja joj je potrebna, dok bi ostatak pripao entitetima i općinama.

„Važnije je da bi to rješenje pokazalo da se političke odluke u BiH i sprovode, a ne samo donose, i da sve strane u BiH mogu postići koncenzus i raditi zajedno na ispunjavanju istog cilja. To je ključno za budućnost bilo koje zemlje i ključ da se ostvari puni potencijal radi članstva u NATO“, naglasio je Rassmusen, a prenio reporter agencija Anadolija.

Generalni sekretar NATO-a danas će održati sastanak i sa liderima političkih stranaka u BiH. Predviđa se da bi u fokusu sastanka moglo biti upravo rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine, te sporazum koji su lideri potpisali prije skoro godinu dana, ali nikada nije implementiran.

Rassmusen će održati sastanak i sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

AA

tačno.net
Autor/ica 7.2.2013. u 14:43