Goran Pandža: Legitimitet za sastanak

Goran Pandža
Autor/ica 4.3.2012. u 10:45

Goran Pandža:  Legitimitet za sastanak

Tokom dvodnevne turneje po Republici Hrvatskoj, Predsjednik Vlade Republike Srbije, Mirko Cvetković, se u Kninu sastao sa predstavnicima Vlade Republike Srpske Krajine u izgnanstvu kako bi razgovarali o položaju Srba u Hrvatskoj. Na pitanje novinarke, zašto osim zastave Srbije i RSK nema i zastave države domaćina, Cvetković je odgovorio: „Možda je trebala biti, nisam vidio“. Na primjedbe da se sastaje sa ljudima koji su dezintegrativni faktor u Hrvatskoj, Cvetković je objasnio da oni imaju legitimitet većine srpskog naroda, što on mora poštovati.

Ukoliko radnju ovog fiktivnog, nikad održanog sastanka, prebacimo u Bosnu i Hercegovinu, Cvetkovića zamijenimo Zoranom Milanovićem, a Vladu RSK u izgnanstvu organizacijom „Hrvatski Narodni Sabor“, dobijamo sukus nedavne posjete Premijera Republike Hrvatske, susjednoj Bosni i Hercegovini.

Analogija ima smisla utoliko što su i Vlada RSK u izgnanstvu i Hrvatski Narodni Sabor, vaninstitucionalne organizacije bez ikakvog uporišta u ustavima država. I jedna i druga organizacija pretenduju da imaju legitimitet unutar nacionalnih korpusa, i jedna i druga gaje retrogradne nacističko-separatističke ideologije „krvi i tla“ (više o HNS-u u tekstu  „Sve-ha-de-ze-ovski Sabor“ (http://tacno.net/Novost.aspx?id=4245)), sijući mržnju i podgrijavajući nacionalne tenzije, s ciljem raspada Hrvatske, odnosno BiH.

Jedina razlika između prvog fiktivnog i drugog stvarnog događaja, je to što svoje naume, predstavnici Vlade RSK u izgnanstvu, mogu prosipati jedino u izgnanstvu – daleko od Hrvatske, a  predstavnici HNS-a to rade sa prebivalištem u državi koju podrivaju.

To, i možda još činjenica da Vlada RSK, ako ništa, makar češće ažurira internet stranicu(http://www.vladarsk.com/), dok HNS na naslovnici(http://hnsbih.org/) još uvijek najavljuje skup 11-og travnja 2011. godine.

Sve eventualne zamjerke na analogiju, poput najpredvidljivije, da HNS ne baštini fantomsku Herceg-Bosnu, ili ako baštini, da Herceg-Bosna nije isto što i negdašnja, fantomska RSK, najkraće rečeno, dodikovskim rudimentalnim rječnikom, mogu se objesiti mačku o’ rep.

Naravoučenje ove priče bi moglo biti da se respekt susjeda/komšije, konstitutivnost i prava na Balkanu, postižu, uzimaju i oduzimaju, jedino silom, izgnanstvom, bljeskovima i olujama…U što nikako ne želim vjerovati. HNS ne treba biti u izgnanstvu kako bi se uvidjela pogrešnost njihove šovinističke politike, a Premijera Republike Hrvatske nikakav zakon i ustav ne obavezuju za sastančenje sa takvima. Osim lične volje za sastajanjem sa ljudima koje proizvoljno ocjenjuje legitimnim za sastanak.

 A, ako je do legitimiteta većine, gospodine Milanoviću… I Hitler ga je imao.

Goran Pandža
Autor/ica 4.3.2012. u 10:45