Dogovor u Mostaru: HDZ i SDA partneri u FBiH

tačno.net
Autor/ica 15.11.2014. u 17:14

Dogovor u Mostaru: HDZ i SDA partneri u FBiH

Delegacije HDZ-a BiH i SDA, nakon subotnjeg sastanka u Mostaru, saopćile su da su postigli dogovor o zajedničkim principima djelovanja buduće vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović na press-konferenciji nakon sastanka rekli su da će već početkom naredne sedmice u Sarajevu biti upriličen susret stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, te SDA i DF-a, gdje će biti potpisan protokol o djelovanju na federalnom nivou vlasti.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, odnosno hoće li partner biti SNSD Milorada Dodika ili Savez za promjene, rečeno je da o tome nije razgovarano.

Definirana vlast na nivou FBiH

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je tako kazao da je susret delegacija dvije stranke u subotu u Mostaru bio nastavak razgovora iz Sarajeva od prije desetak dana, o programskom djelovanju i definiranju partnerstva SDA i HDZ-a na svim nivoima vlasti.

Čović je naglasio da je, nakon ovih razgovora, taj posao uveliko završen, na način da su definirali i primili potpuno stavove oko ovih ključnih odredbi, šta će biti zajednički posao na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou vlasti.

Dodao je da su se dogovorili da se već početkom iduće sedmice sjedne sa ostalim strankama, koje će zajedno sa HDZ-om i SDA činiti vlast, i precizno definirati sadržaj o onome šta bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi kada je u pitanju Federcija BiH.

Očekuje se da sastanak stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, te SDA i DF-a, s druge strane, bude upriličen već u utorak ili srijedu, kada će biti potpisan taj dio protokola zajedničkog djelovanja kad je u pitanju federalni nivo vlasti.

“U vezi sa federalnim nivoom… mi vidimo dakle da će to biti jedan ‘tronožac’, HDZ, SDA i DF i u tom smislu smo već i krenuli”, kazao je o tome zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović, dodajući da će u utorak “vrlo lako doći i do papira, koji ćemo potpisati i koji će definirati federalni dio platforme”, te je izrazio uvjerenje i da će se uskoro relativno lako doći i do koalicije na nivou države.

“Vjerujemo da ćemo do kraja idućeg tjedna doći u poziciju da ispoštujemo ustavne rokove i rokove koje je postavilo Centralno izborno povjerenstvo i imati svih deset skupština u svih deset županija”, naglasio je lider HDZ-a BiH, Dragan Čović.

On je izrazio uvjerenje da će na nivou kantonâ stranke okupljene oko HDZ-a BiH, te SDA, činiti zajedničku koaliciju, grupu stranaka koje će zajednički graditi vlast.

Čović je poručio i da hitno treba imenovati Dom naroda i predsjednika Federacije BiH po predviđenim procedurama.

“I naravno, onda idemo dalje”, dodao je Čović, aludirajući na proces formiranja vlasti na nivou BiH.

Izetbegović: Dodik je sam sebe “zakovao”

Zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović, je rekao da – što se tiče državnog nivoa vlasti – to na subotnjem sastanku delegacija HDZ-a BiH i SDA nije dogovoreno.

“Ali, po onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predstavnika HDZ-a, ne mislim da će to biti problem. Mislim da ćemo se tu dogovoriti”, izjavio je Izetbegović.

“Uopće nismo razgovarali na taj način, nego smo govorili šta će partneri iz Federacije zastupati kada je u pitanju razina BiH”, dodao je Dragan Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je opet spreman sjesti sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, ako ta stranka sa koalicionim partnerima napravi vlast u RS-u, Bakir Izetbegović je odgovorio da je Dodik “zakovao stvari, kada je izjavio da je Bosna država koju treba ukinuti”.

“Da je nikakva i smiješna, nedorečena i neodrživa, da je treba podijeliti, evo to sad sve čitam njegove izjave, da je nemoguće prihvatiti kvalifikaciju genocida u Srebrenici, da su optužbe protiv Karadžića izmišljotine i manipulacija, da je Mladić heroj, da će RS jednog dana donijeti zakon da se ne primjenjuju odluke Ustavnog suda, da je za Vladu RS neprihvatljivo da sude sudije muslimani, da ja nisam dobrodošao u RS-u, da ne smijem dolaziti u RS, itd.”, rekao je uz ostalo Izetbegović, dodajući da je time Dodik “zakovao stvari za ovaj mandat”.

RSE

tačno.net
Autor/ica 15.11.2014. u 17:14