Američka ambasada u BiH

Ton Čavarinog pisma je arogantan, ignoriše da je HDZ doprinio sabotaži institucija

tačno.net
Autor/ica 12.8.2022. u 16:14

Izdvajamo

  • "Bez stabilnosti nemoguće su pozitivne promjene i reforme. To zahtjeva očuvanje ravnoteže između dva entiteta u BiH, kao i između njena tri konstitutivna naroda i Ostalih. Umjesto toga, politički lideri koriste ove institucije za podrivanje te ravnoteže, ili za njhovo potpuno urušavanje. Nažalost, politički lideri i dalje odbijaju da riješe dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH. Trenutna, toksična politička kultura opasna je i ukoliko se to ne promijeni, BiH neće biti dovoljno stabilna kako bi njeni građani uživali u miru i prosperitetu koje zaslužuju", zaključili su iz Ambasade SAD-a.

Povezani članci

Ton Čavarinog pisma je arogantan, ignoriše da je HDZ doprinio sabotaži institucija

Foto: screenshot N1

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagovala je povodom izjava predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ BiH) te su naglasili kako je njegov propust za imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH neodgovoran.

Kako je naglašeno, Čavarin propust ne samo da je lično neodgovoran već pokazuje i širi problem, piše Klix.ba.

“Pokazuje da su politički lideri ove zemlje odstupili od svoje dužnosti prema građanima BiH. Čavara je ukazao na nepostojanje političkog konsenzusa kao razlog neizvršavanja vlastitih ustavnih dužnosti, ali kakve su to korake preduzeli on i njegove kolege u smislu rješavanja pitanja nepostojanja konsenzusa tokom osam godina koliko su na vlasti? Koje su kompromise postizali kako bi izgradili razumijevanje i ublažili tenzije?”, naveli su iz Ambasade.

Naglašeno je i kako je ton pisma koji je upućen Christianu Schmidtu arogantan.

“Dok pozdravljamo danas iskazanu predanost predsjednika Čavare vršenju vlastitih dužnosti te imenovanju četvero sudija Ustavnog suda FBiH, mišljenja smo da je ton pisma kojeg je uputio visokom predstavniku arogantan, te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano. Pismo u potpunosti ignoriše ponašanje HDZ BiH koja je u velikoj mjeri doprinijela sabotaži institucija FBiH zarad ispunjenja svojih uskih interesa, te je zloupotrijebila kontrolne mehanizme sadržane u Ustavu FBiH”, poručili su.

Na kraju, naglašeno je kako su BiH potrebne funkcionalne institucije na državnom i entitetskom nivou.

“Bez stabilnosti nemoguće su pozitivne promjene i reforme. To zahtjeva očuvanje ravnoteže između dva entiteta u BiH, kao i između njena tri konstitutivna naroda i Ostalih. Umjesto toga, politički lideri koriste ove institucije za podrivanje te ravnoteže, ili za njhovo potpuno urušavanje. Nažalost, politički lideri i dalje odbijaju da riješe dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH. Trenutna, toksična politička kultura opasna je i ukoliko se to ne promijeni, BiH neće biti dovoljno stabilna kako bi njeni građani uživali u miru i prosperitetu koje zaslužuju”, zaključili su iz Ambasade SAD-a.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH kao i članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u kojemu poziva da imenuju sudije u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

Potom je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu kao odgovor na njegov zahtjev za hitnim popunjavanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH i Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, kojim najvaljuje da će nakon tri godine dati saglasnost za imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH.

Podsjetimo da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Marinku Čavari zbog podrivanja Daytonskog sporazuma, kao i demokratskih procesa i institucija, što je ugrozilo stabilnost regije. Između ostalog odgovoran je i za (ne)imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH.

tačno.net
Autor/ica 12.8.2022. u 16:14