Demonstranti izlaze na ulice širom BiH, prvi građanski plenum u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 12.2.2014. u 11:21

Demonstranti izlaze na ulice širom BiH, prvi građanski plenum u Sarajevu

Tina Jelin – Dizdar, Slobodna Evropa

U Bosni i Hercegovini i u sredu se organizuju protesti građana nezadovoljnih političkim i socijalnim stanjem u zemlji. Za podne su najavljene nove demonstracije. Zahtijeva se smjena federalnog premijera Nermina Nikšića i entitetske Vlade, ali i revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine i zdravstveno osiguranje za sve, što su neki od zahtjeva demonstranata.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su na hitnoj sjednici prihvatili Odluku Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja SKS-a o prihvatanju ostavke kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenju svih ministara u Vladi KS. Predsjedavajući Komisije, zastupnik Dino Konaković je naveo da Zakon propisuje da se novi saziv Vlade utvrdi u roku 60 dana od dana razrješenja postojeće Vlade.

On je naveo da će aktuelni saziv Vlade u ostavci do tada nastaviti obavljati poslove iz svoje nadležnosti.

U Tuzli u devet sati ujutro više od stotinu radnika Dite, Polihema, Guminga, Konjuha; Livnice čelika Tuzla i Tuzlaputeva okupilo se pred Tužiteljstvom TK. Oni traže da Tužiteljstvo krene što prije s procesom revizije privatizacije njihovih firmi.

Neformalna grupa “Plenum građana i građanki Sarajeva” sazvala je za srijedu prvi sastanak na kojemu bi stanovnici glavnoga grada Bosne i Hercegovine trebali pokušati usuglasiti mjere koje bi valjalo poduzeti nakon ostavke vlade Sarajevskog kantona koja je podnesena pod pritiskom prosvjednika.

Članovi te grupe, koja se prvi put predstavila javnosti u ponedjeljak, u utorak su okupljenim prosvjednicima u Sarajevu dijelili letke na kojima su pozivali na sastanak. Ondje je stajalo da iza te skupine ne stoje stranke ni organizacije te da njezin temeljni zahtjev ostaje smjena vlade Federacije BiH.

Za sada je ta grupa, uz ostavku federalne vlade, zatražila da se ne poduzimaju mjere kojima bi se ograničili mirni prosvjedi, kao i da se nova vlada Sarajevskog kantona sastavi isključivo na temelju odluka “Plenuma” ustrojenog po uzoru na onaj koji već funkcionira u Tuzli.

“Plenum građana” tijekom dana je uspostavljen i u Zenici, s ciljem da se nova vlada Zeničko-dobojskog kantona ustroji do 1. marta te da je čine nestranačke osobe.

Svjetlana Nedimović, članica Inicijativnog odbora za održavanje Plenuma u razgovoru za RSE kaže:

“Pozvani su svi, dobro došli su svi – osim članova i članica političkih stranaka. Svak govori za sebe, svak će biti saslušan, a onda mogu odlučivati o tome šta će stvaiti na glasanje, koji dnevni red usvojiti. Imaćemo moderatore. Nakon tog prvog sastanka plenum će odlučiti po kojim pravilima nastavlja funkcionisati.

Ja očekujem da će ljudi početi slušati jedni druge i da će shvatiti koliko imaju zajedničkog – jer sam bila jedna od tih koji su bili na ulicama sve ove dane i shvatila sam – stalno se govori o tome kako ima raznih zahtjeva, a u suštini su zahtjevi jako, jako slični, samo što nismo imali priliku da o tome u smirenoj atmosferi i u smirenom okruženju govorimo otvoreno jedni sa drugima”,kazala je Nedimović.

U srijedu će biti održana i Skupština Kantona Sarajevo. Pred zastupnicima će se naći Izvještaj MUP-a o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i dešavanjima vezanim za devastaciju objekata, a bit će razmatrana i ostavka premijera Kantona Sarajevo.

Zastupnici će se dogovoriti i o preduzimanju mjera od strane Skupštine i Vlade KS za funkcionisanje vitalnih funkcija bitnih za građane KS, te za uspostavljanje socijalnog dijaloga.

Kolegij Skupštine KS podržava opravdane zahtjeve demonstranata i poziva predstavnike na socijalni dijalog, saopćeno je iz Ureda za informisanje.

tačno.net
Autor/ica 12.2.2014. u 11:21