REPERTOAR SCENE MESS I U TALIJANSKIM TEATRIMA

tačno.net
Autor/ica 3.2.2015. u 14:28

REPERTOAR SCENE MESS I U TALIJANSKIM TEATRIMA

Četiri predstave sa ukupno devet igranja predstavit će se publici u okviru februarskog repertoara Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Sve predstave plod su koprodukcija festivala MESS sa teatrima iz BiH i Evrope, a istovremeno, februar će se obilježiti kao mjesec autorske muzike čime će se nastaviti praksa promovisanja svih pozorišnih profesija.

Publika u Sarajevu će u okviru februarskog repertoara Scene MESS imati priliku pogledati predstavu, “Tajna džema od malina“ za koju muziku potpisuje Damir Imamović, “Koncert ptica“ čiju muziku je kreirao Dušan Vranić, te “Gospodin jastuk“ za koju su muziku komponovali Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović. Istovremeno, u talijanskim teatrima Dialma Ruggero (Spezija), Sperimentale (Pesaro) i Cechetti (Civitanova Marche), predstava “Jesus“ koju je MESS producirao zajedno sa talijanskim Babilonia teatrom i francuskim teatrom La Nef, imat će svoja četiri igranja.

Iako se ovaj put nisu opredijelili za kompozitora nego su lično izabrali muziku, režiseri i glumci predstave “Jesus“, Enrico Castellani i Valeria Raimondi, istakli su da je muzika kao i riječi, fraze, slike ili rekviziti bitan dio svake predstave, a Babilonia teatar uvijek koristi više izražajnih sredstava kako bi sastavio slagalicu života, svijeta i stvarnosti. “U predstavi Jesus više je različitih žanrova muzike, od Verdijeve Dias Irea do pjesme Personal Jesus u izvedbi Marilyna Mansona. Muzika kao simbol, znak, slika, je iskorištena kako bi se prikazao kontrast onoga sto je rečeno i napisano“, naveli su Castellani i Raimondi.

Određene pozorišne profesije često su nezasluženo marginalizirane, što se vjerovatno dešava zbog činjenice da im se ne posvećuje dovoljna pažnja. Upravo zbog toga, kroz repertoare Scene MESS koristi se prilika kako bi se ukazalo na njihovu bitnost, jer svaka pozorišna profesija je dio slagalice bez koje se ne može kreirati finalni proizvod. Nakon januara koji je bio posvećen dramaturgiji, ovog mjeseca u fokusu je autorska muzika.

Februarski repertoar u Sarajevu će otvoriti “Tajna džema od malina“ koja će u Sarajevskom ratnom teatru od 20 sati igrati 11., 12. i 13. februara. Drugo igranje ove predstave ujedno će biti održano u okviru festivala Sarajevska zima. Predstavu “Koncert ptica“ publika će moći pogledati u četvrtak 19. februara u Kamernom teatru 55 sa početkom u 20 sati dok će publika moći pogledati predstavu “Gospodin jastuk“ u četvrtak 26. februara u Pozorištu mladih od 20 sati.

tačno.net
Autor/ica 3.2.2015. u 14:28