Blog o nestalima kroz umjetnost

tačno.net
Autor/ica 21.6.2016. u 14:56

Blog o nestalima kroz umjetnost

Više od dvije decenije poslije rata, porodice više od 7.000 osoba nestalih usljed sukoba u BiH žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu svojih najmilijih i gdje se oni nalaze. Jedan od načina suočavanja s njihovom patnjom je umjetnost.

Uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog križa pokrenut je blog “(o)nestalimа“ koji predstavlja umjetnička djela vezana za pitanje nestalih osoba. Do sada je prikazano 35 umjetničkih djela, koja su svrstana u šest kategorija: likovne umjetnosti, književnost, film, muzika, pozorište i strip. Predstavljena djela se uglavnom bave ratom u BiH, ali i nestalim osobama i ljudskom patnjom u drugim zemljama i prilikama, kao što su Drugi svjetski rat, Sirija, migracije ili prirodne katastrofe.

Blog je dostupan na https://onestalima.wordpress.com/ a od danas ga možete ga pratiti i putem socijalnih mreža preko https://www.facebook.com/onestalima/ i https://twitter.com/onestalima

Odabrani prilozi:

– Jasmila Žbanić: „Crvene gumene čizme“ (kratki dokumentarni film o potrazi za nestalim osobama u BiH)

– Zijah Gafić: „U potrazi za izgubljenim identitetom“ (ciklus fotografija o ličnim stvarima pronađenih sa posmrtnim ostacima nestalih osoba)

– Lenka Udovički: “Antigona 2000 godina poslije” (savremena adaptacija antičke tragedije i pozorišna predstava o birokratskim preprekama i forenzici u procesu traženja nestalih)

– Jim Marshall i drugi: “Udaljeni horizont” (multimedijalna izložba u Sarajevu, između ostalog o ličnim stvarima migranata ostavljenih duž njihove rute kroz zapadni Balkan)

– Mersad Berber: „Srebrenica“ (likovna monografija na temu srebreničke tragedije rađena na osnovu forenzičke dokumentacije)

– Adisa Bešić: “Skica heroine za promotivni spot moje zemlje” (poezija posvećena nestalim u BiH)

– Adis Hukanović: „Gdje je moj otac“ (umjetnička instalacija u Bihaću posvećena nestalim osobama)

– Šejla Kamerić: „Forenzika: Anatomija zločina“ (izložba u Londonu o medicinskim dokazima u procesu traženja nestalih osoba u BiH)

– Dorutina Basha: „Prst“ (dramski tekst i pozorišna predstava o svakodnevnici porodica nestalih)

tačno.net
Autor/ica 21.6.2016. u 14:56