BH Telecom i HT Mostar nisu vlasništvo SDA i HDZ-a

tačno.net
Autor/ica 11.1.2017. u 10:32

BH Telecom i HT Mostar nisu vlasništvo SDA i HDZ-a

Vlada koju predvode SDA i HDZ daleko od očiju javnosti pokušava privatizovati i prodati BH Telecom i HT Mostar, bosanskohercegovačke kompanije vrijedne nekoliko milijardi KM. Prodaja se pokušava napraviti bez znanja građana, bez javnih poziva i procedura, te u potpunosti mimo znanja i odobrenja Parlamenta FBiH, i to unaprijed određenim kupcima, navedeno je na današnjoj konferenciji za novinare SDP BiH gdje su se prisutnima obratili zastupnici u Parlementu FBiH, Enver Bijedić i Damir Mašić.

Ovi navodi potvrđeni su u skandaloznoj analizi stanja BH Telekoma, koja je već objavljena u pojedinim medijima prije tri dana a koju do danas niko nije demantovao. U ovoj analizi koju je sačinio Ured premijera Fadila Novalića (SDA), a u kojem se jasno navodi kako je Vlada FBiH kao strateškog partnera za BH Telekom odabrala Turkcell, dakle turski državni telekom i da je predstavnike ove turske firme već slala u BH Telekom.

Kada je u pitanju HT Mostar, prema informacijama sa kojima raspolažemo, Vlada FBiH i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH aktivirali su odredbe iz nezakonitog Sporazuma između Vlade FBiH i THT Zagreb potpisanog 2006. godine od strane Vlade koju su i tada vodili SDA i HDZ, a prema kojem THT Zagreb ima pravo preče kupnje državnog udjela u HT Mostar. Davanje prava preče kupnje od strane Vlade je nezakonito i svako postupanje u tom pravcu je samim tim nezakonito.

HT Mostar i BH Telekom nisu vlasništvo SDA i HDZ, iako oni to tako misle, već se radi o vlasništvu svih građana FBiH i niko nema pravo na ovakav način donositi odluke o privatizaciji i sudbini ovih firmi.

To jedino može i mora biti odluka Parlamenta FBiH donesena na jasan i tranparentan način i to na temelju jasnih pokazatelja i studija opravdanosti, a ne na osnovu bilo čijeg ličnog hira ili stranačkog interesa.

Iz tog razloga delegati SDP-a će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH predložiti da se kao prva tačka dnevnog reda glasa o zaključcima kojim bi se utvrdio jasan redoslijed aktivnosti u vezi sa daljnjom privatizacijom u FBiH, kako bi se zaustavila pljačka koju Vlada očito pokušava da sprovede.

Kao prvo, ništa više u FBiH se ne smije privatizirati prema odredbama postojećeg zakona o privatizaciji, koji je zastario i prevaziđen već je potrebno donijeti potpuno novi zakon o privatizaciji.

Novi zakon o privatizaciji FBiH mora osigurati da se najveća važnost pridoda zadržavanju radnih mjesta, da se posebno vrednuje otvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje novih tehnologija. Novi zakon bi morao obezbjediti da se niti jedna državna firma ne može privatizovati bez odobrenja Parlamenta FBiH.

Osim ovoga, potrebno je donijeti i zakon o javnom i općem dobru u FBiH. Ovaj zakon mora se temeljiti na principima zaštite, očuvanja i unaprjeđenja vrijednosti ključnih resursa FBiH i njihovom definiranju kao imovine koja se ni prema kojem pravnom osnovu ne može prodati ili privatizovati.

To se posebno odnosi na šume, zemljište, vode, infrastrukturu u upotrebi u energetskom, infrastrukturnom, naftnom i komunikacijskom sektoru.

Za nas u SDP-u pitanja privatizacije, javnog vlasništva i općeg dobra su ključna za ekonomsku stabilnost, ekonomska nezavisnost i ekonomski razvoj FBiH i zato ćemo tražiti da Parlament zaduži Vladu FBiH da odmah obustavi sve procese privatizacije i da u roku od 60 dana pripremi ove zakone na navedenim principima.

sdp.ba

tačno.net
Autor/ica 11.1.2017. u 10:32