Protokol o istraživanju seksualnog nasilja: Najgori vid rata je silovanje

tačno.net
Autor/ica 19.11.2014. u 22:05

Protokol o istraživanju seksualnog nasilja: Najgori vid rata je silovanje

U zgradi Parlamenta BiH danas je održana prezentacija Međunarodnog protokola o istraživanju i dokumentiranju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu, koji ima za cilj procesuiranje ovakvih slučajeva i povećavanje izgleda za uspješno donošenje presuda

Međunarodni protokol je prvenstveno predstavljen na Globalnom samitu u julu ove godine na inicijativu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea i posebne izlaslanice Visokog komesara UN-a za pitanja izbjeglica Angeline Jolie. Inicijativa je namijenjena rušenju kulture nekažnjavanja u slučajevima seksualnog nasilja, a protokol koji je danas predstavljen u Sarajevu, jedan je od glavnih sredstava za postizanje procesuiranja.

ferguson2

Jedan od uvodničara, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson, u izjavi za medije kazao je kako je današnja prezentacija uvid u dobar alat za istraživače koji rade na slučajevima seksualnog nasilja kako bi se na odgovarajući način osigurala pravda za žrtve. Također je dodao kako će nakon današnje prezentacije, slični događaji biti održani i u drugim bh. gradovima.

“Jedan od ciljeva Samita u Londonu bio je dogovor o praktičnim koracima kako bi se rješavalo pitanje nekažnjavanja upotrebe silovanja kao oružja rata. S tim ciljem, 155 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, dogovorilo se da predstave Međunarodni protokol o dokumentiranju i istraživanju seksualnog nasilja u sukobima, kojim se uspostavljaju međunarodni standardi o tome kako prikupljati najbolje moguće informacije i dokaze, istovremeno brižljivo štiteći svjedoke, kako bi se povećao broj presuda i kako bi bi se budući počinioci odvratili od činjenja ovog zločina.

Međunarodne organizacije, policija, tužilaštva, sudstvo, nevladine organizacije, ljekari i medicinske sestre su u proteklih 20 godine ovdje, u Bosni i Hercegovini, već prikupili veliki broj dokaza. Ali kao što preživjela žena reče u svom svjedočenju, mnogi još uvijek šute, a to znači da je ovaj protokol od ogromnog značaja za ovu zemlju.

U Londonu smo se složili da Međunarodni protokol provedemo globalno. Protokol prevodimo i distribuiramo diljem svijeta i osiguravamo obuku koja će vlastima u pojedinim državama omogućiti da unaprijede istrage i da pripreme uspješne optužbe. Mi želimo da Bosna i Hercegovina preuzme vodeću ulogu u provedbi ovog zadatka. Silovanje i seksualno nasilje u sukobima ne smije ostati nekažnjeno.”, istakao je Ferguson.

Kada je riječ o protokolu, on pruža podršku organima koji obično prvi reaguju na mjestima događaja u područjima zahvaćenim konfliktom. Sa druge strane, protokol nije obavezujući za države, ali predstavlja smjernice.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako BiH snažno podržala protokol od njenog predstavljanja. “Snažno smo za to i za srž samog protokola. Da se konačno iznađu mehanizmi kako bi prestala praksa nekažnjavanja seksualnog nasilja u ratovima diljem svijeta. Imamo posebne akcije koje se odnose na obuku naših ljudi koji idu u Afriku u misije jer je tamo jako izražen problem nekažnjavanja tj. tolerisanja seksualnog nasilja kao sredstva ratovanja”, zaključio je Izetbegović te dodao kako žrtvama “užasnih zločina, država do sada nije pružila ruku”.

Budući da je OSCE jedan od organizatora današnjeg događaja, Šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore kazao je kako je implementacija projekta u BiH tek u početnoj fazi. “Sada smo u početnoj fazi. Ima na raznim nivoima puno verbalnih stvari i mogućnosti. Ipak, kao korak unaprijed želimo da ovo ima pažnju raznih vlada i domaćih institucija. Nadamo se da će to utjecati na situaciju u budućnosti”, zaključio je Moore.

Jedna od sudionica u inicijativi, zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš je kazala svaki uniformisani sudionik u mirovnim operacijama mora dati svoj doprinos miru i znati prepoznati seksualno nasilje. “Mislim da je vrijeme da prekinemo šutnju pri tom mislim na sve institucije, ne samo u BiH već u svijetu. Najgori vidovi ratovanja su silovanja i seksualna nasilja nad ženama muškarcima i djecom.”

10468430_735764526502938_5661261468361767340_o

Prisutni su tokom prezentacije imali priliku pogledati i video snimak o ispovijesti preživjelih žrtava seksualnog nasilja tokom ratnih dejstava u BiH.

Populacija žrtava seksualnog nasilja danas u BiH ne uživa nikakva prava, mišljenja je Nasiha Mujčić koja je također danas prisustvovala prezentaciji, a prisjetila se i događaja u kojima je bila žrtva silovanja.

Prema njenim riječima, današnji događaj dobar je pokazatelj da javnost želi da govori o problemu žrtava seksualnog nasilja. “Znači da se govori o tome. Šutnja je mnoge žene dovela u teška psihička stanja iz kojih se ne mogu povratiti. Ja sam išla i liječila sam se i uspjela sam se podići. Međutim, raspala mi se porodica, a ženama se često dešavaju takve stvari”, kazala je Mujčić.

Zehra Muguz koja je također tokom ratnog perioda u BiH 1992.-1995. bila žrtva seksualnog nasilja, kazala je da nije tačna informacija da žrtve neće da govore o svojim problemima. “Preživjela sam puno toga. Danas živim sama nažalost. Često puta se govori kako žrtve neće da svjedoče i pričaju. Žrtve hoće da svjedoče i hoće da pričaju, ali nažalost, žrtve nemaju nikakvu satisfakciju i podršku od vlasti”, kazala je Murguz te dodala kako se žrtve bore da se zločinci kazne za djela koja su počinili, prvenstveno svjedočenjima na sudu.

Međunarodne organizacije, policija, tužilaštva, sudstvo, nevladine organizacije, ljekari i medicinske sestre su u proteklih 20 godine ovdje, u Bosni i Hercegovini, već prikupili veliki broj dokaza. Ali kao što preživjela žena reče u svom svjedočenju, mnogi još uvijek šute, a to znači da je ovaj protokol od ogromnog značaja za ovu zemlju.

 

 

 

tačno.net
Autor/ica 19.11.2014. u 22:05