Analiza Wall Street Journala: BiH prvak svijeta u procentu nezaposlenih

tačno.net
Autor/ica 11.6.2014. u 15:00

Analiza Wall Street Journala: BiH prvak svijeta u procentu nezaposlenih

Bosna i Hercegovina je sa procentom nezaposlenih od 44,3 u finalu “savladala” Kamerun

Ugledni list “The Wall Street Journal” (WSJ) je napravio poređenje zemalja učesnica Svjetskog prvenstva u Brazilu u segmentima koji se ne tiču samo fudbala. Bosna i Hercegovina je u analizi “Svjetsko prvenstvo u svemu ostalom” osvojila neslavnu titulu prvaka svijeta u procentu nezaposlenih. Bosna i Hercegovina je sa procentom nezaposlenih od 44,3 u finalu “savladala” Kamerun.

Novinari WSJ-a su uradili analizu u nekoliko desetaka kategorija kao što su broj stanovnika, najviše aerodroma po glavi stanovnika, najviše restorana McDonald’s, najviše vode, padavina, najveća populacija urbanog stanovništva, stopa ubistava…

Hrvatska je prvak svijeta po broju stranih turista po glavi stanovnika, pokazala je analiza WSJ-a.

Protivnik bh. reprezentacije iz grupe Nigerija ima najtežu reprezentaciju na Mundijalu. Nigerijski igrači su u prosjeku teški 79,6 kilograma, dok je reprezentacija Argentine najstarija na prvenstvu s prosjekom godina 28,9.

Nigerija je najbolja i po procentu obradivog zemljišta s 83,7 posto od ukupne površine, a na vrhu je i liste zemalja s najvećom stopom rasta broja stanovnika.

Od svih zemalja koje učestvuju na Mundijalu ove godine, Argentina ima najviši planinski vrh Aconcagua s 6.960 metara nadomorske visine, a stanovnici Argentine jedu i najviše mesa.

Još jedna reprezentacija iz grupe F se našla na vrhu liste u negativnoj kategoriji. Iran ima najveću godišnju inflaciju od svih zemalja učesnika SP-a s 35,2 posto.

AA

tačno.net
Autor/ica 11.6.2014. u 15:00