Protesti na Partizanskom groblju, stigli i antifašisti Hrvatske: “Pucanj u BiH”

N1 BiH
Autor/ica 16.6.2022. u 13:13

Protesti na Partizanskom groblju, stigli i antifašisti Hrvatske: “Pucanj u BiH”

Foto: N1

Na Partizanskom groblju u Mostaru, na kojem je prije dva dana vandalski devastirano 700 spomenika, danas je održan mirni protest. Skupu su prisustvovali antifašisti, građani Mostara, ali i građani iz Hrvatske. Ponovili su da je ovim pređena crvena linija i da traže hitnu reakciju svih vlasti.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić kazao je kako se nisu okupili da protestuju već da pošalju poruku da ih ima i da više neće šutjeti.

“Bili smo poprilično tihi 30 godina i čekali da vlast uradi ono što joj je zadaća – da nas prije svega pojedinačno zaštiti, ali i svu imovinu koju skupa koristimo, bez obzira kakav njihov privatni odnos bio. Ovo je naša zajedničko naslijeđe. Pređena je crvena linija. To nazivati incidentom je apsolutno relativiziranje stvari, ovo je pucanj u državu BiH”, rekao je Đulić.

Ističe da “ovo nije slučajno urađeno prije dva dana”.

“Svemu ovome treba gledati kontekst izmjene zakona o MUP-u u našem kantonu, rezultati briselskog sastanka i kontinuiranoj politici Dragana Čovića koji fino upakovano u celofan propagira klasične ideje neofašizma i neonacizma u BiH. Dok to ne spoznamo biće rušenja. Ovo se jučer desilo, sljedeća akcija će biti u našim avlijama. Sjetite se Kristalne noći. Ko to ne prepoznaje, ne razmišlja ozbiljno. Slijede li nam bijele trake i li čaršafi? Svi koji šute doći će na red”, rekao je.

Istakao je da oni koji baštine antifašističke ideje moraju o tome govoriti jer je u tome mir, sloboda i ravnopravnost svih.

“Partizansko groblje svjedoči da se može živjeti puno drugačije od onoga što nam nude. Borit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima da te nemani izrasle iz daleke prošlosti satjeramo u mišju rupu i siguran sam da ćemo uspjeti”, poručio je.

Iz Hrvatske je došlo 17 građana, antifašista i veterana domovinskog rata. Poručuju da ovo što se desilo, nije samo događaj jedne države, već cijele regije, Evrope pa i svijeta. Uništeni su, kažu, simboli slobode za koju su se svi borili.

“Borili smo se u prošlom ratu za slobodu, ma kakva ona bila. Ovdje su i kosti iz mog mjesta, sedmorice ljudi, sestra moje majke, naše rodbine i mnogih takvih familija u Dalmaciji i većem dijelu Hrvatske. Nevezano za naše osobne traume, govorimo o civiliziranim stvarima. Ovo je nečuveno sistematsko rušenje nekog groblja. Ja sam djelatnik MUP-a. Ne može mi niko reći da se ovo ne može otkriti brzinom svjetlosti. Ovo se lomilo satima. To je organizirana grupa. Prešla se ogromna granica. Vjerujem u institucije ove države i kantona i Mostar”, rekao je Ranko Britvić, predsjednik Udruga veterana domovinskog rata.

Historičar Dragan Markovina kazao je kako ga je ovo sve neugodno iznenadilo i da nije mogao vjerovati.

“Ne znam ko je odgovoran, ali nadam se da će ih naći. Mario Kordić je dao pristojnu izjavu. Ali, hajmo napraviti korak dalje od izjave. Odmah naručiti 700 ploča da se izrade, vrate videonadzori koji su bili ranije, staviti zaštitarske službe i stvar je riješena”, poručio je.

Podsjetimo, devastacija 700 ploča na Partizanskom groblju dogodila u noći sa 14. na 15. juni. Ovo je izazvalo ogorčenje građana i oštre reakcije međunarodnih institucija.

N1

N1 BiH
Autor/ica 16.6.2022. u 13:13