Bosanskohercegovačka umjetnica Arleta Ćehić i ove godine izlaže u Parizu

tačno.net
Autor/ica 22.10.2018. u 16:20

Izdvajamo

  • «Sve što se do sad dogodilo, zbir je kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva, dopušta daljnji život« , ističe Arleta Ćehić.

Povezani članci

Bosanskohercegovačka umjetnica Arleta Ćehić i ove godine izlaže u Parizu

Već drugu godinu zaredom Arleta Ćehić je i ove godine jedina bosanskohercegovačka umjetnica koja izlaže na respektabilnom međunarodnom Salonu Réalités Nouvelles koji se, uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, održava u prelijepom ogromnom pariskom Parc Floral paviljonu od 21. do 28. 11. 2018 godine.

Jedinstven u svojoj vrsti, Salon Réalités Nouvelles je zamišljen kao susret svih vidova apstrakcije – mjesto razmjene, razmišljanja i konfrontacije, ne samo između umjetnika, već i istoričara umjetnosti, likovnih kritičara, kolekcionara i publike.

Godine 1946. Salon je službeno utemeljen kao sljedbenik Abstraction-Création od Freda Sidèsa, a njezini prvi članovi odbora bili su Jean Arp, Sonia Delaunay i Albert Gleizes.

Inače, prva izložba pod ovim imenom održana je 1939. godine u Galerie Charpentier, u organizaciji Roberta Delaunaya, Sonie Delaunay, Nelly van Doesburg i Freda Sidèsa.

Poznat po svojoj rigoroznoj selekciji, Salon je poslije II svjetskog rata 1947. godine počeo da okuplja umjetnike koji su ostavili značajan trag u savremenoj istoriji umjetnosti, među kojima su Theo Van Doesburg, Sonia Delaunay, Yaacov Agam, Olivier Debré, Sam Francis, Ellsworth Kelly, Joan Mitchell, François Morellet, Aurelie Nemours, Pierre Soulages, Jean Tinguely, Claude Viallat, Victor Vasarely, Vieira de Silva i drugi.

Naša umjetnica Arleta Ćehić će se ove godine predstaviti jednim diptihom iz ciklusa «Preko» , koji na svojevrstan način reflektuje kontemplativni sadržaj njenog istraživanja geometrijskih oblika, prvenstveno kruga i kvadrata.

«Sve što se do sad dogodilo, zbir je kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva, dopušta daljnji život« , ističe Arleta Ćehić.

Inače, njeni radovi se mogu klasificirati u dvije etape: prva – ciklusi Totema I i II rađeni u starom željezu koji obuhvataju period od 2006. do 2016., i druga – ciklus Preko, rađen pretežno u drvetu u periodu od 2016. do 2018. godine.

Sedamdesetdrugo izdanje Salona okupiće značajne umjetnike apstraktne orijentacije iz cijelog svijeta – slikare, vajare, grafičare, fotografe, a očekuje se da Salon posjeti preko 12000 ljubitelja umjetnosti.

Poslije izložbe u Parizu, našu umjetnicu očekuje druga skupna izložba u Americi: «The Urban Hive» u Sakramentu, gdje će od 09. 11. 2018. do 25.01. 2019., njena dva rada, sa još 45 umjetnika iz cijeloga svijeta, predstavljati naš region.

tačno.net
Autor/ica 22.10.2018. u 16:20