Nasljednica za Ruth Bader Ginsburg: To su Trumpove kandidatkinje za Supreme Court

Alexander Sarovic 
Autor/ica 23.9.2020. u 09:31

Nasljednica za Ruth Bader Ginsburg: To su Trumpove kandidatkinje za Supreme Court

Amy Coney Barrett: Favoritkinja – Foto: Robert Franklin / picture alliance/AP Photo

Donald Trump je odlučio: Jedna sutkinja treba da bude nasljednica Ruth Bader Ginsburg na Vrhovnom sudu. Ali koja? Protivnica pobačaja ili sutkinja koja otežava biračka prava bivših zatvorenika?

Piše:  Alexander Sarovic – 21.09.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Pristalice Donalda Trumpa nisu ovoga vikenda dopustili nikakvu sumnju na to šta sad očekuju od predsjednika. “Fill that seat!”, uzvikivalo je mnoštvo na predizbornom mitingu u Fajetvilu u saveznoj državi Sjevernoj Karolini. On bi trebao sam odlučiti o sudijskom mjestu koje je na Vrhovnom sudu ostalo upražnjeno nakon smrti Ruth Bader Ginsburg – i tu odluku ne praviti ovisnom o tome kako će se završiti predsjednički izbori u novembru.

Trump je u prošlosti više puta objavljivao liste sa imenima mogućih kandidata koji bi imali šansu na nominaciju ukoliko bi u Vrhovnom sudu bilo prazno mjesto. Na posljednjoj listi nalaze se među ostalima opet senatori Ted Cruz iz Teksasa, Tom Cotton iz  Arkanzasa i Josh Hawley iz Misurija.

Međutim u Fajetvilu je predsjednik sada najavio: „To će biti žena. Jedna veoma talentovana, veoma briljantna žena.“ U petak uveče Trump je, prema izvještajima, u jednom telefonskom razgovoru sa Mitch McConnellom, vođom republikanske većine u senatu, istakao prije svih dvije žene: savezne sutkinje Amy Coney Barrett i Barbaru Lagoa. Prije svoga leta na nastup u izbornoj kampanji Trump je našao riječi pohvale za obje žene: Barrett ima „veoma veliki ugled“; Lagou on doduše ne pozna ali je o njoj čuo „nevjerovatne stvari“. Na Trumpovoj listi se osim toga nalazi još jedan niz žena od koji bi sutkinja Joan Larsen iz Mičigena mogla imati najboje autsajderske šanse.

Dvije stvari imaju zajedničke sve tri kandidatkinje: Ukoliko jedna od njih postane nasljednica Bader Ginsburg Supreme Court bi se mogao pokrenuti u desno. Svaka od njih mogla bi decenijama uticati na sud i njegove odluke: Sve tri bi u slučaju imenovanja bile najmlađe među devet sutkinja i sudaca.

Amy Coney Barrett: Favoritkinja

Barrett važi kao najizglednija kandidatkinja za nominaciju. Nekadašnja profesorica na Notre Dame Law School je ljubimac konzervativnog pravnog establišmenta. Ona je štičenica 2016. preminulog nekadašnjeg sudije Vrhovnog suda Antonina Scalie, korifeja među konzervativnim pravnim učenjacima. Kao i Scalia tako je i Barrett pripadnica pravnog shvatanja poznatog kao „Originalnost”. Oni se kod tumačenja ustava orijentišu usko na njegov tekst – onako kako bi ga razumjela osoba u momentu nastajanja teksta.

Ukoliko bi Trump nominovao 48 – godišnjakinju bila bi to među ostalim poruka na njegove religiozno – konzervativne pristaše. Sedmostruka majka koja potiče iz Nju Orleansa je pobožna katolkinja sa konzervativnim pogledima na temu pobačaja. Ljudski život počinje sa začećem, citira se njen članak objavljen 2013. u „Notre Dame Magazine“.

Od novembra 2017. Barrett je sutkinja na sedmom okrugu Saveznog apelacionog suda u Čikagu. Svojevremeno je njeno imenovanje potvrdio senat sa 55 protiv 43 glasa. Iz njenog tadašnjeg saslušanja pred pravnim odborom poslaničkog doma ostalo je u sjećanju njen dijalog sa demokratskom senatorkom Dianne Feinstein. Ova je gledala na Barrettovu veoma skeptično zbog njenog stava na temu pobačaja. Barrettova je odgovorila da bi za jednu sutkinju bilo neprikladno da pravo podredi svome ličnom ubjeđenju bez obzira da li ono ima svoj izvor u vjeri ili nečemu drugom. Demokrati se zbog toga boje da bi Barrett mogla sudjelovati u tome da se sruši “Roe v. Wade”: Ova prelomna kao i sporna presuda Vrhovnog suda iz 1973. čvrsto propisuje da je pravo trudne žene da sama odlučuje o pobačaju.

Barrett se već kod posljenjeg imenovanja u Vrhovnom sudu ubrajala u najizglednije kandidate. Trump ju je tada pozvao na razgovor ali se konačno odlučio za Bretta Kavanaugha.

Barbara Lagoa: Hoće li ona biti prva sutkinja Vrhovnog suda sa kubanskim korijenima?

U najuži krug kandidata spada i Barbara Lagoa. 52-godišnjakinja ima troje djece i potiče iz Majamija. Ona je bila sutkinja ustavnog suda na Floridi, prva žena sa hispano korijenima na toj poziciji. I imenovanje Lagoe kao sutkinje Vrhovnog suda bilo bi istorijsko: Ona bi bila prva žena kubanskog porijekla na Vrhovnom sudu. Sa Trumpovog gledišta moglo bi porijeklo Lagoe biti prednost za nju: Florida je jedna od onih za izbore odlučujućih Swing States.

Predsjednik je pravnicu nominovao 2019. na poziciju savezne sutkinje na jedanaestom okružnom sudu u Atlanti, koji je nadležan za savezne države Alabamu, Floridu i Džordžiju. Senat ju je potvrdio glasovima obje partije : 80 od 100 senatora glasalo je za Lagou. U poređenju sa Barrett ona se smatra manje polarizirajućom kandidatkinjom.

Međutim ako bi je Trump nominovao demokrati bi njen bilans kao sutkinje mogli kritikovati. To važi prije svega za odluku donesenu ovoga mjeseca o biračkom pravu osuđenih prestupnika u Floridi u čijem donošenju je pravnica učestvovala. Ova odluka će, kako izgleda, spriječiti desetine hiljada ljudi da glasaju u novembru.

U svakom slučaju, ako Lagoa naslijedi liberalnu Bader Ginsberg sud će dobiti konzervativniji profil. Lagoa ima iza sebe dugu pravničku karijeru u svojoj domovinskoj državi. Apsloventkinja Columbia Law School bila je tamo između ostaloga u funkciji državne tužiteljice prije nego je imenovana za sutkinju ustavnog suda savezne države.

Barbara Lagoa: 80 od 100 senatora glasalo je za nju – Foto: FLORIDA SUPREME COURT / via REUTERS

Joan Larsen: Žena iz podjeljenog Mičigena

U svakom slučaju daju se autsajderske šanse Joan Larsen. 51-godišnjakinja je savezna sutkinja u šestom okružnom sudu. Senat je potvrdio njeno imenovanje 2017. sa 60 prema 38 glasova.

Kao i Barrett i Larsen je radila kao suradnica preminulog Scalie. Kao i za Lagou tako bi i za Larsen mogli govoriti izborno taktički razlozi: Prije svoga imenovanja na savezni sud ona je bila sutkinja u Mičigenu – koji je kao i Florida u izborima odlučujući “Battleground State”.

Joan Larson na komemoracija za Antonina Scaliu 2016. – Foto: imago/ZUMA Press

Kakva god da bude Trumpova odluka jedno je sigurno: On će je brzo donijeti. On će još ovoga tjedna prezentirati svoju nominaciju, najavio je Trump.

spiegel.de   

Alexander Sarovic 
Autor/ica 23.9.2020. u 09:31