U Africi nakon pet godina zabilježen slučaj dječije paralize

N.C.
Autor/ica 20.2.2022. u 09:59

U Africi nakon pet godina zabilježen slučaj dječije paralize

Zdravstveni radnik crta liniju na djetetov prst nakon uspješne vakcinacije protiv virusa dječje paralize, foto: AFP/Getty Images

Nakon pet godina u Africi je zabilježen prvi slučaj dječije paralize, vrlo zarazne bolesti koja napada nervni sistem i može uzrokovati potpunu paralizu u roku od nekoliko sati.

Zdravstvene vlasti Malavija proglasile su izbijanje dječje paralize nakon što je otkriven slučaj dječije paralize kod malog djeteta u glavnom gradu Lilongweu, što je prvi slučaj divljeg poliovirusa u Africi u više od pet godina, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u saopćenju naveo da je laboratorijska analiza pokazala da je soj otkriven u Malaviju povezan s onim koji cirkulira u Pakistanu, gdje je još uvijek endemski.

“Kao slučaj uvezen iz Pakistana, ovo otkrivanje ne utiče na status sertifikacije afričkog regiona bez poliovirusa”, naveli su.

Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa saopćila je da je slučaj u toj južnoafričkoj zemlji bio kod trogodišnje djevojčice koja je doživjela početak paralize u novembru prošle godine.

Sekvenciranje virusa koje su u februaru proveli Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti i američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su da je virus tip 1 divlje poliovirus (WPV1).

“Otkrivanje WPV1 izvan dvije preostale endemske zemlje svijeta, Pakistana i Afganistana, predstavlja ozbiljnu zabrinutost i naglašava važnost davanja prioriteta aktivnostima imunizacije dječje paralize”, navodi Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa.

WHO je saopćila da bi afrički kontinent mogao pokrenuti brzu reakciju zbog visokog nivoa nadzora nad poliomijelitisom.

Posljednji slučaj divljeg poliovirusa u Africi identificiran je u sjevernoj Nigeriji 2016. godine, a globalno je bilo samo pet slučajeva u 2021.

“Svaki slučaj divljeg poliovirusa je značajan događaj i mi ćemo mobilizirati sve resurse da podržimo odgovor zemlje”, rekao je Modjirom Ndoutabe, koordinator za polio u regionalnom uredu SZO za Afriku.

Poliomijelitis je vrlo zarazna bolest koja napada nervni sistem i može uzrokovati potpunu paralizu u roku od nekoliko sati. Iako ne postoji lijek za dječju paralizu, može se spriječiti primjenom vakcine.

klix.ba

N.C.
Autor/ica 20.2.2022. u 09:59