Zoki i Kosor suglasni: Sadašnjost je za luzere idemo u prošlost i budućnost

Autor/ica 1.10.2011. u 11:58

Zoki i Kosor suglasni: Sadašnjost je za luzere idemo u prošlost i budućnost

HRVATSKI političari dosjetili su se jadu.

Dok vani grmi, oni se zavukli u toplu birtiju i s oba lakta na masnom šanku kuže svijet. Oporbenjaci sanjare o boljoj budućnosti, vladajući o boljoj prošlosti. Jedni psuju majku onima od prije pola stoljeća, a drugi onima od prije dva desetljeća.

A vani na kiši svima njima majku psuju oni koji su čini se jedini zapeli u surovoj sadašnjosti. I koji bi ovim istim političarima trebali dati povjerenje na idućim izborima.

Milanović pobjegao u budućnost

Tako to izgleda mjesecima i tako će izgledati do kraja godine. Svatko priča svoje, a malo toga što je rečeno ima veze s onime što se zapravo događa oko njih.

Lider oporbe Zoran Milanović digao je ruke od surove sadašnjosti i preselio ravno u bolju budućnost.

Danima obilazi Hrvatsku predstavljajući izborni program za iduće četiri godine, pri čemu postojano odolijeva pritiscima da se osvrne na aktualne događaje.

Ne komentira izborni program HDZ-a, ne reagira na njegove napade, prešućuje afere, ignorira Vladine katastrofalne poteze. Hvali se da mu HDZ nije neprijatelj, već suparnik u onome što za njega nije rat nego tek fer utakmica koju nastoji dobiti po pravilima i u regularnom vremenu.

Ukratko, za njega je ova gruba sadašnjost već davna prošlost.

HDZ pobjegao u prošlost

Baš kao što je za vladajuće davna prošlost postala nadomjestak za grubu sadašnjost.

Tomislav Karamarko duhom se prebacio u 1945. godinu. Kopa po masovnim grobnicama i hapsi 90-godišnje partizanske ratne zločince.

Njegova šefica Jadranka Kosor živi na relaciji između tragične 1991. i trijumfalne 1995. godine. Osim kad je nevolja rastrga između Beograda u bliskoj prošlosti i Bruxellesa u bliskoj budućnosti.

Traganje za Čačićem

Njezini HDZ-ovci, pak, njuškaju po davnim devedesetima u potrazi za arhetipskim neprijateljem Radimirom Čačićem. Dobar dio ovotjednog Aktualnog sata u Saboru bio je posvećen Čačićevim grijesima od prije jednog ili dva desetljeća, a zastupnik Davor Huška uspio je čak nahuškati policajce da pročitaju knjigu pod naslovom “Uspon Radimira Čačića u 90-ima”.

Od tada je prošlo tek dvadeset godina. Još dvadeset i Čačić će dolijati.

HDZ-ova velikana Vladimira Šeksa optužnica iz Beograda vratila je na početak ratnih devedesetih, borca za ljudska prava Ivana Zvonimira Čička potrag za SDP-ovim tajnim računima odvela je u neistražene devedesete, dok Mladen Bajić ganja ratnog profitera Ivu Sanadera ravno do 1995. godine.

A Hrvatska televizija još ne može odlučiti čime bi nas prije zaokupila: sjećanjima na Domovinski rat ili serijalom o hrvatskim kraljevima.

U vremeplovu nema mjesta za luzere

Kao da smo zapeli u vremeplovu kojim se putuje iz davne prošlosti u daleku budućnost, preskačući surovu sadašnjost. Ona je ostavljena luzerima.

Nije to samo bijeg od stvarnostii. To je postala predizborna taktika.

Zoran Milanović priča svoje i ne obazire se na aktualne teme koliko god mu ih drugi gurali pod nos. HDZ priča svoje i nastoji skrenuti pažnju s problema koje svima bodu oči.

Za sve je kriva prometna nesreća

A za sve one stvari koje još uvijek nije uspio zakopati u neku partizansku grobnicu ili zamotati u nacionalističku nostalgiju, pronašao je savršenu ispriku u sadašnjosti. Za sve je, naime, kriva prometna nesreća Radimira Čačića.

Hrvatska je opljačkana i uništena, gospodarski unazađena i financijski devastirana, Sanader je zaglavio u zatvoru, a HDZ u crnim fondovima, zato što je drugi čovjek Kukuriku koalicije i budući potpredsjednik Vlade automobilom usmrtio dvoje Mađara.

To stvarno zvuči kao nešto čega bi se čovjek dosjetio u smrdljivoj birtiji.

Tekst uz dozvolu autora prenosimo sa portala index.hr

Autor/ica 1.10.2011. u 11:58