Zastave, pjesma, sjećanja i antifašisti iz svih karajeva BiH na 79. godišnjici “Igmanskog marša”

Tina Jelin-Dizdar
Autor/ica 1.2.2021. u 10:10

Zastave, pjesma, sjećanja i antifašisti iz svih karajeva BiH na 79. godišnjici “Igmanskog marša”

Foto: tacno.net

Obilježena je 79. godišnjica “Igmanskog marša”, legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči. Zbog epidemioloških mjera događaju je prisustvovao znatno manji broj ljudi u odnosu na prethodne godine. I ove godine poslane su poruke humanosti, solidarnosti, slobode i jedinstva.

Zastave, pjesma, sjećanja i antifašisti iz svih karajeva BiH. Unatoč koroni i ove godine okupili su se da odaju počast, ali i podsjete.

Među prvima na Igman je stigla delegacija iz Tuzle.

I ove godine na obilježavanju slavne godišnjice je Ramiz Karanović, ratno siroče. Kaže nam kako će dolaziti dok je živ, da treba govoriti, jer se šovinizam uvukao u sve pore bh. društva.

Legendarni proboj Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči poznatiji kao Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine. Po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, 800 boraca u brigadi u kojoj su se nalazili pripadnici svih naroda pješačilo je 17 sati. Bio je to jedan od najvažnijih partizanskih pohoda koji je udario temelj za formiranje jedinstvene vojske.

Foto: N1

No to nije baš lagan posao, jer antifašizam kao tekovina, u BiH danas se zanemaruje.

Brojne delegacije položile su vijence i cvijeće, uz ostale i antifašisti i Crne gore i Srbije.

I ove godine održan je tradicionalni marš, i prigodnim programom obilježena je godišnjica slavnog proboja.

N1

Tina Jelin-Dizdar
Autor/ica 1.2.2021. u 10:10