Turski benzin i dizel zapljusnut će BiH

Autor/ica 21.4.2011. u 02:49

Turski benzin i dizel zapljusnut će BiH

Turska naftna kompanija namjerava krenuti s distribucijom i prodajom iz rezervoara u Luci Ploče u srpnju

Turska naftna kompanija TurkOil unajmila je polovinu rezervoara smještenih u Luci Ploče jer namjerava započeti distribuciju i prodaju nafte i naftnih derivata u BiH. Naime, turski mediji javljaju da će TurkOil s poslom krenuti u srpnju, a naftu distribuirati iz rezervoara smještenih u Luci Ploče ukupnog kapaciteta 41.000 tona. TurkOil je zakupio 10.000 kubnih metara rezervoara u luci jer vidi veliku poslovnu priliku na rastućem tržištu naftnim derivatima u BiH.

  Vozači pomažu željeznicu
Što dolazak TurkOila znači za tvrtku Naftni terminali federacije BiH u Pločama i kakva su očekivanja i planovi za budućnost nakon dolaska Turaka u toj kompaniji do zaključenja broja Poslovnog dnevnika nismo uspjeli doznati. Potrošnja nafte u BiH lani je rasla na 2,5 milijuna tona nakon što je prije dvije godine potrošeno 1,5 milijuna tona.Koordinator Turske za međunarodne investicije koji ističe koristi za TurkOil kao konkurenciju turskoj kompaniji navodi OMV, Inu i Energoinvest. Dok Turci gorivom preplavljuju tržište, vlada Federacije BiH želi uvođenjem nove trošarine na prodaju nafte i naftnih derivata osigurati sredstva za funkcioniranje Željeznica FBiH, potaknuvši nova strahovanja građana, u prvom redu prijevoznika. Kako piše Dnevni avaz, neminovni skok cijena goriva koji bi zasigurno uslijedio nakon uvođenja trošarine izazvao bi lančana poskupljenja ostalih proizvoda a mnogi bi prijevoznici ostali bez posla. “Uvođenje bilo kakvog nameta u poslovanje transportne tvrtke za mnoge bi značilo i automatsko gašenje”, upozorava Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans Eurolinesa i podpredsjednik Udruženja prijevoznika BiH. “Imamo mnogo prijevoznika koji su na rubu egzistencije” kaže Čengić, izražavajući nadu da će Vlada ipak pokazati ozbiljnost te da neće donositi odluke koje će gospodarstvenicima otežati položaj.

Višestruke posljedice
Slaže se i Dževad Opardija, predsjednik Grupacije javnog prijevoza putnika Gospodarske komore FBiH dok je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koja provodi politiku trošarina objasnio kako uvođenje nove trošarine zahtijeva izmjene Zakona o trošarinama, za što je, prije parlamentarne i procedure u Vijeću ministara, potrebna suglasnost UO Uprave za neizravno oporezivanje (UNO). Odjel za makroekonomske analize Upravnog odbora UNO upozorava da bi uvođenje namjenske putarine za željeznice u BiH moglo imati višestruke implikacije.

Nameti

‘Ne igrajte se s cijenama goriva’
Eventualno povećanje maloprodajnih cijena, kao rezultat uvođenja namjenske trošarine za željeznicu može još više produbiti depresiju potrošnje i dodatno opteretiti poslovanje kompanija, pogotovo onih energetski intenzivnih i ugušiti slabe signale oporavka ekonomije BiH, poručuju iz Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 21.4.2011. u 02:49