Političari u Bosni i Hercegovini trube o novim entitetima i sukobima, a zaduženost po glavi stanovnika raste

tačno.net
Autor/ica 31.1.2017. u 14:44

Političari u Bosni i Hercegovini trube o novim entitetima i sukobima, a zaduženost po glavi stanovnika raste

Prema podacima CCI-a svaki građanin u BiH je zadužen 3.370 KM, naravno plus njegov ili njen lični dug za kredit prema bankama, ako ima tu sreću da radi i da može sebi priuštiti kredit.

Unutrašnji dug u budžetskim prihodima čini 58% u FBiH odnosno 44% u RS-u, što ne ostavlja dovoljno mjesta za stabilizaciju javnih finansija. Naprotiv, javna potrošnja konstatno raste.

Po stranim invensticijama smo ubjedljivo zadnji u Evropi, a zapošljavanje ima pozitivan trend samo kad se to radi putem projekata Zavoda za zapošljavanje u vezi sa prvim zaposlenjem u kojem su svi troškovi za otvaranje i održavanje radnog mjesta na teretu budžeta.

Dakle, ekonomski napredak kojim se aktuelna vlast otvoreno hvali je samo dobro upakovana šarena laža. Istina je puno drugačija, a ona se građanima ne saopštava. Umjesto toga, političari na vlasti građane plaše novim sukobima, trećim entitetima, a pažnju im odvlače sa patatičnim šovinizmom i podgrijavanjem straha od drugih, koji se javlja kod organizacije raznih parada, obljetnica i tome sl.

Korupcija u BiH svake sekunde „pojede“ 47 KM, za godinu dana ta cifra se zaokruži na 1,2 millijarde KM. Istovremeno, u BiH kao i u zemljama regiona veliki je broj firmi koje u privredu upumpavaju kapital sumnjivog porijekla, koji se vrlo brzo opere i postane legalno sredstvo investiranja, a zatim se izvuče iz BiH.

Dakle, cvjeta korupcija, siva ekonomija, pranje novca i institucionalni kriminal, a privatni fakulteti po Travniku i drugim poznatim univerzitetskim instant središtima kao na pokretnoj traci samo izbacuju nove profesore, doktore i magistre. Svi se oni uglavnom uhljebe u strankama na vlasti i odmah daju svoje stručno mišljenje o ustavnom pravu, ustavnom ustrojstvu i političkom sistemu BiH, dok ekonomija propada.

SDU BiH smatra da suzbijanjem korupcije, BiH može vratiti vanjski dug od 2,1 milijarde KM za samo dvije godine, nažalost aktuelne vlasti svaku sistemsku borbu protiv korupcije onemogućavaju u samom startu. Najveće žrtve ovakve situacije u BiH su njeni građani koji žive na ivici siromaštva. Naravno, politička elita za to vrijeme uživa u blagodetima koje svi mi otplaćujemo iako nam to još niko nije javio.

tačno.net
Autor/ica 31.1.2017. u 14:44