Incko: Važno je jačanje evropskih integracija

Autor/ica 7.4.2011. u 05:41

Incko: Važno je jačanje evropskih integracija

Uoči Treće sesije „Parlamenta za Evropu“ o ekonomskom oporavku BiH u kontekstu procesa evropskih integracija, visoki predstavnik EU za BiH, Valentin Incko i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi govorili su o neophodnim reformama u sferi ekonomije na kojima BiH mora što prije početi raditi, te skrenuli pažnju bh političarima na važnost evropskih integracija.

Iskoristili su priliku govoriti i o novom specijalnom predstavniku EU, a sve pred posjetu u petak Sarajevu predsjednika Evropske komisije Hose Manuel Barrosa, komesara za proširenje EU Stefana File-a, te izvršnog direktora Evropske službe za vanjske poslove Miroslava Lajčaka.

U Briselu je trenutno u toku prva runda selekcije između 12 kandidata za novog šefa Delegacije EU u BiH, koji će od visokog predstavnika preuzeti i ulogu specijalnog predstavnika EU (EUSR).

Visoki predstavnik Valentin Inzko potvrdio je ovu informaciju na konferenciji za novinare uoči početka Treće sesije “Parlamenta za Evropu”.

Inzko nije znao više detalja o procesu izbora, ali je rekao da je logično očekivati da novi šef Delegacije EU dođe u BiH za tri-četiri mjeseca.

„Što se tiče kompetencija, mi već sada radimo na tome kako naše funkcije odvojiti. OHR će uglavnom biti zadužen za monitoring provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te za njegovu potpunu primjenu. Novi predstavnik EU biće zadužen za budućnost, za evropska pitanja, za integracije. Sigurno ćemo mi raditi kao dva blizanca, ali će on imati glavnu ulogu i sve će biti na njega koncentrisano“
, rekao je Incko.

Poboljšati stanje u ekonomiji

Zamjenik šefa Delegacije EU Renzo Daviddi naglašava da se treba usredsrijediti na to šta BiH treba uraditi na procesu evropskih integracija, a ne na ovlasti budućeg šefa Delegacije.

„Sada je važno da svi zanju da restriktivne mjere postoje i da će biti korištene zajedno sa nekim drugim mjerama koje su nam na raspolaganju. Jasno je da BiH može ući u EU kao suverena zemlja i ukoliko bude pokušaja da se ovaj poredak poremeti moramo imati mjere za interevisanje i intervenisaćemo“
, zaključuje Daviddi.

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, bez datuma

Visoki i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko naglasio je da Evropska zajednica želi BiH kao svoju članicu, ali da isto tako BiH mora hitno krenuti sa neophodnim reformama.

Incko smatra da je neophodno poboljšati stanje u ekonomiji, i vratiti se na put ka Evropi.

„Potrebno je da se formira Vijeća ministara BiH sada, a ne za šest mjeseci, tako da pravi proces može početi. Proces evropskih integracija podržava ekonomski napredak i taj ciklus je potrebniji više nego ikad ranije. Upravo zbog toga što je situacija tako loša moramo učiniti sve što je u našoj moći da započnemo taj ciklus jačanja evropskih integracija i jačanja ekonomije”, kaže Incko.

Incko je još jednom istakao da neusvajanje Zakona o popisu stanovništva predstavlja jedan od ključnih problema za nastavak evropakih integracija, te ponovio kako se moraju pronaći mehanizmi za sprovođenje presude „Sejdić – Finci“ Međunadonog suda za ljudska prava u Strazburu.


Tagovi:
Autor/ica 7.4.2011. u 05:41